A rétsági Fazekas cukrászda új különlegessége a kovászos uborka fagylalt. Fazekas Ádám világbajnok cukrász legújabb „találmánya” olyan sikeres lett, hogy jövő héttől már bárki nyalogathatja. Pedig elsőre azt hitték, ez csak egy vicc.
Régi vágya vált valóra azzal Fazekas Ádám világbajnok cukrásznak, hogy elkészítette első zöldséges fagylaltját. Az ötletet egy főzőverseny adta.
Egyik kollégánk azt javasolta, hogy nevezzünk be juhtúros sztrapacska ízű fagylalttal, de azt mondtam, hogy ne menjünk el ilyen vicces irányba. Inkább készítsünk egy vörösboros marhapörköltet nokedlivel és ahhoz kovászos uborka fagylaltot. A nevezésnél, amikor bemondtam, hogy mivel készülünk, rezzenéstelen arccal vették tudomásul, mert nem hitték el. Aztán amikor jöttek zsűrizni, szó szerint leesett az álluk. Annyira jól sikerült az összeállításunk, hogy különdíjat nyertünk. Ami számomra meglepő volt, akik megkóstolták, jöttek újra, hogy szeretnének még belőle – mondta a Borsnak a Fazekas cukrászda tulajdonosa, Fazekas Ádám, aki hozzátette: jövő keddtől bárki megkóstolhatja fagyizójukban ezt a különlegességet.
A világbajnok az elkészítéshez kovászos uborkát használt, amit megvett egy helyi zöldségesnél. Ezt karikára vágta, majd pépesítette, adott hozzá egy kis ecetet és különböző technikai cukrokat, amiknek alacsony az édesítő hatása, de megváltoztatja a fagyáspontot. Ezután mindez bekerült a fagylaltgépbe. Korábban készült hasonló technikával paradicsom fagylalt is, ami szintén sikeres lett és volt, aki húsz gombócot vitt belőle. Azt mondták, olyan mint a paradicsomleves, csak a betűtészta hiányzik. Külföldi versenyre nem menne ilyenekkel, mert ott igazodni kell a nemzetközi ízvilághoz.
– A kovászos uborka fagylalt jó lehet húsok mellé, de nem passzol egy csokihoz, de gyümölcsös ízvilággal, például fekete ribizlissel, citromossal vagy mondjuk vaníliással már igen – zárta a világbajnok cukrász.