A súlyos májbetegségek egyre terjednek világszerte, a 40 év feletti felnőttek nagyobb százaléka zsírmájban szenved, és a lakosság csaknem egyharmada érintett.
A zsírmáj nemcsak az idősebb, túlsúlyos férfiakat érinti, fiatalok és gyermekeket sem kerüli el. Sokan úgy vélik, a túlzott alkoholfogyasztás áll a zsírmáj kialakukásának hátterében, ám a gyakori nassolás és a túlzott gyümölcsfogyasztás is okozhatja. Az észrevétlen elhízás pedig növeli a májcirrhosis és a májrák kockázatát egyaránt.
A megfelelő étrenddel a máj gyorsan újra egészségessé válhat. Jörn Klasen a Bildnek elárulta, hogy a meglévő károk néhány szokás megváltoztatásával még visszafordíthatók. Kezdjen el étkezési naplót vezetni egy héten keresztül. Minden nap jegyezze fel, mit eszik és milyen gyakran nassol a főétkezések között. A szakember szerint este 7-kor már nem szabad semmit sem fogyasztani, ha mégis éhes, akkor legfeljebb joghurt, pár szelet alma és dió kerüljön a nasis tálkába. A banánt és a szőlőt mértékkel kell fogyasztani, ugyanis ezek a gyümölcsök rengeteg fruktózt tartalmaznak, melyek egyenesen a májba kerülnek. A máj a felesleget nem metabolizálható, zsírrá alakítja és tárolja.
Néhány évvel ezelőtt az alkoholos zsírmáj sokkal gyakoribb volt, mint az alkoholmentes máj, ezt dr Klasen az arány időközben megfordult, elsősorban a megváltozott étkezési szokásaink számlájára írja. A túl sok készétel rengeteg cukrot, sót és mesterséges adalékanyagot tartalmaz, melyek jelentős károkat okoznak a májban.
A máj létfontosságú szervünk és egyben a legnagyobb mirigy az emberi szervezetben. A máj nélkül semmi sem működik, és ez az egyetlen szerv, amely képes önmagában helyreállítani a károkat. Egy kis odafigyeléssel és életmódváltással és az alkohol mérséklésével hozzásegítjük májunkat az öngyógyításhoz.