Minden Olaszországon kívüli vendéglátóipari egységnek komoly elismerést jelent, ha a nemzet legnépszerűbb étele, vagyis a pizza náluk a(z egyik) legfinomabb Európában – pláne akkor, ha nem is először díjazzák a helyet a gulyás hazájának fővárosában.
A budapesti Belli di Mamma vezetője, a milánói Riccardo Bianchi, illetve olasz üzlettársai egy, a gyorséttermitől távol álló, kifejezetten magas minőségű pizzára és az olasz konyha remekeire koncentráló helyet álmodott meg. Legutóbb 2020-ban végeztek a Top 50 Pizza Europe Award 44. helyén, most azonban újabb rangos elismerést szereztek.
Európai bontásban a 19. helyezést szerezték meg a Big 7 Travel kedvenc pizzázóinak listáján, a weboldal szerint az étterem egyik erőssége, hogy pizzatésztáit teljes kiőrlésű liszttel is megbolondítja, majd két napig pihenteti mielőtt a legfrissebb hazai finomságokkal pakolná meg pizzaiolo, azaz pizzamester Lorenzo Giuliani.
Mivel a vendégeink többsége magyar, a kezdetben szigorúan olaszos ízeket szavatoló pizzáink között ma már olyan is akad, amit szinte könnyeztetően erős magyar paprikával szolgálunk fel, hogy így is kedvezzünk a helyi ízlésnek – magyarázta Riccardo.
Igaz, a szuper pizzák alapanyaga egyenesen Olaszországból érkezik, a Belli di Mammának több natív éttermet is sikerült maga mögé utasítania a közelmúltban: habár a lista arany-, illetve bronzérmét egy nápolyi és római pizzéria tudhatja magáénak, a 19. helyezés után is bőven akad belőlük. A tésztán túl a zöldségek és húsok ugyanakkor magyar termelőktől, valamint tenyésztőktől kerülnek a vágódeszkákra.
Azért készítünk nápolyi típusú pizzát, mert úgy tudjuk, hogy az ilyesmiből jóval kevesebb található a magyar fővárosban, ahol inkább a római vonal tekinthető elterjedtnek – fejtette ki az étteremvezető, hozzátéve, hogy az utóbbi minden esetben szárazabb és ropogósabb, míg a nápolyi pizza nedvességtartalma sokkal magasabb, ráadásul pereme, a cornicione is jelentősebb, vagyis több rétegnyi feltéttel is megpakolható.