Hűsítő

Ismét keresik az Év Fagylaltját, a chilis csokis fagyi trónkövetelőjét

Létrehozva: 2022.07.06.

Csak úgy, mint minden évben, idén is meghirdették az Év Fagylaltja versenyt az ország cukrászai között. A feltételek azonban nagyon szigorúak, ráadásul a zsűri ízlése is folyamatosan változik.

20200707. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi szakmai megmérettetését. A 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek, az öt régiós elődöntőből tizenhárom íz jutott be a keddi budapesti döntőbe.

Idén is indul az Év Fagylaltja megmérettetésen Somodi János, a balatonmáriafürdői fagyizó vezető cukrásza, aki azon kívül, hogy tavaly harmadszorra nyerte el Balaton Fagyija címet, a nagy sikerű szurkolói fagylalt kitalálójaként is híres lett 2021-ben. 

Cukrászdákban zajlanak az elődöntők

– Az Év Fagylaltja versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület írja ki minden évben, de nem csak kamarai tagok nevezhetnek – mondta a Borsnak Somodi János. A megyéket felosztották négy régióra, és régióként egy-egy cukrászdában zajlanak az elődöntők helyszínenként akár tíznél is több fagyival. Ő a balatonlellei megmérettetésen vesz részt.

Somodi János cukrász
Somodi János idén is benevezett a versenyre Fotó: Facebook/Somodi János

Szigorú a zsűri a versenyen

– Nem szabad semmilyen ipari terméket használni, csak saját főzőfagylaltot lehet vinni, és például a belekerülő lekvárt, csokoládé szószt vagy karamell szószt is magunknak kell elkészíteni. A regionális versenyből továbbjutó 2-3 fagylalt vesz majd részt július 12-én a budapesti döntőn. Itt viszont már a helyszínen kell elkészíteni a fagylaltot, csak a kész főző alaplevet lehet elvinni. Utána ott kell kidíszíteni a fagylaltot, és kóstolás után választják meg az év fagylaltját. A győztesnek utána ismét fel kell mennie Budapestre a Cukrász Kamara székházába, és elemeiből a zsúri előtt a helyszínen újra el kell készítenie a fagylaltját – mesélte a cukrász.

Hőségben a legfinomabb hűsítő, sorban állnak érte  Fotó: Sulyok László

Tavaly chilis-csokis lett a nyerő

Az évenként változó zsűri ízlésvilágát nehéz eltalálni. A tendencia az, hogy a letisztult ízek a nyerők, és „játszanak” hozzá az érdekesebb összetevők is. Tavaly a chilis, szedres, csokis lett a nyerő. 

– A verseny előtt sokat kísérleteztünk. Lesz benne fűszer is. Mindenki kóstolgatta a csapatból, és amikor mindenki azt mondta, hogy jó lesz, akkor írtuk le a receptet. Már az országos döntőbe jutásnak is van marketing értéke, az év fagyija pedig nagy média nyilvánossággal jár – mondta Somodi János, akinek a diós-borsos-meggyes fagyija nem, de a cukormentes meggyfagyi kávéval készítménye ott van az ország legjobbjai közt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek