Fazekas Ádám neve ismerősen csenghet az édességek kedvelőinek, hiszen ő volt az a cukrász, aki kovászos uborka ízű fagylalttal állt elő, ám ezúttal a szakmai világ elismerését is kivívta, hiszen a Pisztácia Gyümölcse kreációjával a fagylaltkészítők neves versenyén a Gelato Festival World Rankingen ezüstérmet szerzett.
Olyan gasztronómiai nagyhatalmak képviselőt sikerült maga mögé utasítania a magyar cukrásznak, mint az Egyesült Államok, Franciaország, illetve nem utolsósorban a fagylalt őshazája Olaszország. Fazekas Ádám „gyermeke” volt a zölddfűszeres fetafagyi is, azonban korában hallatott már magáról nemzetközi szinten, amikor tavaly elnyerte a fagylaltok Oscarjának tartott Gelato Festival World Masters fődíját.
Hihetetlen, hogy ilyen előkelő helyen végeztem, hiszen tavaly csak három versenyen indultam és nyertem, miközben mások akár tíz versenyen is gyűjtöttek pontokat. Az összesített pontszámommal mégis dobogós helyem lett a teljes világmezőnyben – értékelte helyezését Fazekas Ádám a Ripost-nak.
A Gelato Festival World Ranking egy állandó, évente frissülő világranglista, amely meghatározza a világ legjobb kézműves fagylaltmesterek rangsorát. A működése hasonló mint a teniszben használt világranglista, amelyre egész évben lehet gyűjtögetni a pontokat a különféle megmérettetéseken, melyek között vannak kiemelt tornák, melyeken Ádám jól teljesített és sikerült a világ minden tájáról 5000 fagylaltkészítő közül a második helyen végeznie.
Na, de amire mindenki kíváncsi, hogy miből is készült a Pisztácia Gyümölcse kreáció. A fagylaltköltemény a névadóján túl tonkababos málnavelővel és ostyával válik teljessé. Ádám csak és kizárólag természetes és magas minőségű alapanyagokat használ. Termékeiben elő nem fordulhatnak ízfokozók, előre elkészített paszták, és színezékek, csakis alaposan előválogatott gyümölcsök, csokoládé, vanília és olajos magvak. Ádám története sem mindennapi, hiszen eredetileg péknek tanult, ám később elsajátította a cukrász mesterséget is, majd ez vált a fő iránnyá nála, amiben egyre jobb eredményei lettek. Sokan tehetik fel a kérdést ezután, hogy mégis ki tudta legyőzni a magyar férfit. Nem meglepő módon a világverseny első helyezettje egy olasz, Marco Venturino lett, a savonai I Giardini di Marzo fagylaltüzletből, aki egy tejjel, fehér csokoládéval, és rózsaszörppel készült különlegességgel került a világ élére.