NASA

Megdöbbentő fotókat közölt a NASA

Címkék
frissNASAűr

Létrehozva: 2022.07.13.

Módosítva: 2022.07.13.

Nyilvánosságra hozták az első színes fotót, amit a James Webb Űrteleszkóp készített.

Nyilvánosságra hozták az első színes fotót, amit a James Webb Űrteleszkóp készített. A Webb’s First Deep Field néven ismert kép a SMACS 0723 galaxishalmazról készült, részletekben bővelkedő felvétel – olvasható a NASA oldalán.

Több ezer galaxis – köztük az infravörösben valaha megfigyelt leghalványabb objektumok – jelent meg először a Webb látómezejében. A hatalmas univerzumnak ez a szelete egy olyan égboltfoltot fed le, amely körülbelül akkora, mint egy homokszem, amelyet valaki a földön karnyújtásnyira tart.

A Webb közeli infravörös kamerája (NIRCam) által készített mélymező a különböző hullámhosszúságú felvételekből készült kompozit, összesen 12,5 órán át – ezzel olyan mélységeket értek el infravörös hullámhosszon, amelyek meghaladják a Hubble Űrteleszkóp legmélyebb mezőit, amelyekhez hetekre volt szükség.

Több mint 13 milliárd évre tekintünk most vissza. Az űrügynökség további, későbbi megjelenő felvételei még korábbra, nagyjából 13,5 milliárd évre nyúlnak vissza, közel az univerzum becsült kezdőpontjához.

"Szinte a kezdetekig visszamegyünk" - magyarázta Bill Nelson, a NASA egyik vezetője.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek