Fény derült a nagy titokra.
Nyáron, a hatalmas hőségben mindenki örül egy jó hűsítő fröccsnek.
Kevesen tudják viszont, hogy a fröccs igazi magyar találmány. A fröccsöt ugyanis Fáy Ádám fóti pincéjében forradalmasították 1842. október 5-én. A résztvevőket Jedlik Ányos első szódavizes palackjának bemutatója vonzotta oda, ahol Vörösmarty Mihály is jelen volt, sőt állítólag ő keresztelte a szódával spriccelt bort fröccsnek.
Laposa Bencét, a Laposa Borbirtok borászát kérdeztük, hogy milyen az igazán jó fröccs.
– Én magam is nagyon szeretem a fröccsöt. Erről van is egy jó kis családi sztorim – kezd bele a borász.
Elmesélte, hogy 15 évvel ezelőtt épp az apjával boroztak, amikor felmerült bennük, hogy nekik is elő kellene rukkolniuk egy olyan borral, ami tökéletes fröccs-alapanyag. Ez az eredettörténete a Laposa Frissnek.
A klasszikus fröccs fehérborból készül, és alapszabály, hogy a legfrissebb évjáratú, nem túl harsány, de finom zamatú, mérsékelten gyümölcsös bort válasszuk.
Bence szerint a legjobb fröccsnek való bor nem más, mint az olaszrizling.
Akik szeretik az illatosabb borokat, azoknak az Irsai Olivért tudom ajánlani
– mondja a szakember, hozzátéve: az utóbbi években a rozéfröccs is hatalmas népszerűségnek örvend. Esetében érdemes savasabb, fanyarabb ízvilágot választani.
– Vannak, akik a vörösbort is szeretik szódával megspékelni, én nem élek ilyen fétisekkel – mondja nevetve.
Ha azonban mégis erre szánná rá magát valaki, mindenképpen valamilyen könnyebb, hordót nem látott tételt válasszon: kadarkát vagy pinot noirt.
A legfontosabb, hogy mindenképp a jó fröccs alapja a szóda, véletlenül sem az ásványvíz
– szögezte le Bence.
A fröccs erősségét a keverési arány adja meg, mutatjuk a legismertebb aránypárokat:
Klasszikus fröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda
Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda