A múlt hét csütörtökön tartották meg az Országos pálinkaverseny díjátadóját az Országházban, ahol több kategóriában is nyerteseket hirdettek. A Borsnak sikerült megszólaltatni Nagy Attilát, a Brill Pálinkaház pálinkamesterét, akinek főzete idén kiérdemelte a 2022-es év legjobb pálinkája elismerést.
A Brill pálinkaház idén 2 díjat is bezsebelt, hiszen ők lettek a legeredményesebb pálinkafőzde, illetve a bodza pálinkájuk került ki a verseny győzteseként. Emellett rekordot is döntöttek, hiszen már ötödjére lett az ő párlatuk az ország legjobbja.
Hatalmas nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy idén is minket ért ez a szakmai elismerés, hogy újra miénk az ország pálinkája - mondta Nagy Attila pálinkamester, aki hozzátette, hogy ezáltal a magyar emberek is jobban odafigyelnek a munkásságukra. A főzde már 32 éve működik, viszont az első 6 évben még szörpökkel foglalkoztak, majd éles váltással az alkoholos italok felé fordultak.
– A 2000-es évek elején jutottunk arra az elhatározásra, hogy szeretnénk igazán minőségi pálinkákkal foglalkozni, és milyen jól tettük – mesélte a Harcon található vállalkozás vezetője, aki a szekszárdi borkapu északi bejáratának nevezte a települést. A borvidéki környezetből adódik, hogy nagyon sokféle szőlővel foglalkoznak, ám felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis miért a bodza lett a befutó.
A bodzának nagyon különleges zamata van, amihez egy nyári virágcsokorszerű, mézes akác illat párosul. Ami viszont a legfontosabb, hogy nem külföldi szállítmánnyal dolgozunk, hanem helyi termelőktől szerezzük be a bodzát.
Nagy Attila azt is elárulta nekünk, hogy szerinte a jó pálinka titka a jó minőségű gyümölcs, illetve a professzionális feldolgozás és főzés.
Illatában és ízében is kiteljesedő, fejlődése jelenleg is töretlen, egyenes úton terel bennünket az élet vize által adományozott örök boldogság felé - fogalmazta meg véleményét az év pálinkájáról - Béli Géza, az Országos Pálinka – és Törkölypálinka szakmai elnöke.