Már most várólistás a tagfelvétel a budapesti közösségi kertek zömében. Míg korábban a klímaváltozás és a tudatos táplálkozás jegyében csatlakoztak az emberek, addig ma már többeket az elszálló élelmiszerárak miatti spórolás is vezet.
Forrás: Metropol
Eddig sem jelentett akadályt a belvárosi lakásban kertészkedni. Nevelhettünk az ablakpárkányon paradicsompalántát, vagy imádkozhattunk a leárazáson vásárolt bazsalikomunknak, hogy produkáljon új hajtást. Aki ennél komolyabban gondolta a tudatos étkezést, és nem volt elég neki az erkély, tagja lehetett egy Közösségi Kertnek, ahol kedvére termeszthetett bio zöldségeket. Mára azonban nagyot fordult a világ, a háború, az energiaválság okozta áremelkedés következtében az egekbe szökött az élelmiszer, a zöldségek és a gyümölcsök ára. Egyre többen igyekeznek takarékoskodni, így egyre nagyobb a nyüzsgés a közösségi kertekben, ahol mindenki magának termesztheti meg azt ami az asztalára kerül. A spórolás jelentős is lehet havonta, ha valaki ügyesen csinálja.
– Mi családokat látunk el, de vannak, akik eladásra is termelnek. A palántákért közelharc volt, hogy kié legyen, olyan népszerűek. Nagyobb a tudatosság, különösen a fiatalabb generációban. Ők kerülik a televegyszerezett gyümölcsöket és zöldségeket, mert érdekli őket, hogy mit adnak a gyereküknek enni – mondta el a Metropolnak Bányi Gyuláné. A KALOT közösségi kert vezetője, azonban rámutatott arra is, hogy ma már nem csak ez a prioritás akkor, amikor egy ember tagjává válik a közösségnek.
– A növekvő élelmiszerárak miatt egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy saját maguknak termeljék meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. Már most várólista van a belépni vágyó tagoknak, az elmúlt hónapokban, sokkal többen jelentkeznek hozzánk.
– A COVID időszakban a kertekben normális volt a helyzet. A mezőgazdasági munkát nem korlátozták a járvány idején, ezért minden rendben ment, remélem most sem lesz máshogy – vélekedett Bányi Gyuláné. Mindenesetre az emberek életszínvonala javulni fog a spórolással és az általános közérzete is, hisz sokkal jobban érzik magukat, ha tudják mit esznek, és mellé még ők is termesztették azt, nem beszélve arról, ha takarékoskodik ezzel.
A spórolás mértéke, a termények mennyisége függ a kert és az ágyás méretétől, az időjárástól és az évszaktól. Van aki el is ad, van aki csere-berél de van olyan is, aki az egész családja számára megtermeli a zöldséget.
– A 6,5 négyzetméter alapterületű magaságyások szerintem csak alap tapasztalatok szerzésére alkalmasak, főleg, ha vegyesen kerülnek bele konyhakerti növények. Ilyenkor a megtermelt termények csak kiegészítői lehetnek egy háztartás éves fogyasztásnak. Egészen más a helyzet viszont monokultura kialakításánál (egyféle, pl. csak paradicsom ültetése). Ezzel már megoldható nyári időszakban egy család teljes ellátása is, ami érezhető megtakarítás anyagilag, miközben minőségi termény kerül a tányérra. Fűszernövények termesztésével egy kisebb közösség is ellátható ekkora területről – avatta be a Metropolt Kormos Péter, a Zöldpalota Kert megbízott vezetője.