A rezsicsökkentés közepette számtalan olyan házi praktikát bevethetünk, amik minimális odafigyeléssel sok energiát megspórolnak számunkra. Most tíz olyan tippet mutatunk be, amellyel nemcsak nem ítéljük halálra a hűtőgépünket, de az energiafogyasztását is a minimumon tartjuk.
Az energiaválság kellős közepén fontos, hogy a rezsicsökkentést mi magunk is elősegítsük, olyan tanácsokat megfogadva, amelyekkel nemcsak fontos kilowattórákat, hanem fontos összegeket is megtakaríthatunk.
Az elavult hűtők rengeteget fogyasztanak, szinte már zabálják az áramot. Nézzünk körül a szaküzletekben, mert egy D energiaosztályú készüléknek (a régi rendszerben ez volt az A++ vagy az A+++) sokkal kevesebb áramra van szüksége, mint egy 2021 előtt gyártott, ugyanilyen energiaosztályú gépnek.
Az üres hűtő is fogyasztja az áramot! Ha hűtőszekrényt vásárolunk, mérjük fel, mekkora helyre lesz benne szükségünk. A polcokat pedig úgy pakoljuk meg, hogy ne lépjük át azt a súlykorlátot, vagyis azt a mennyiséget, amennyit elbír a hűtőgép.
Amik hűtés nélkül is elállnak, például a bontatlan konzervek, vagy a befőttek, azokat ne tegyük a hűtőbe. Egy kamrában, spejzben, a hűvösön is gond nélkül elállnak ezek az élelmiszerek.
A hűtőszekrény nem szereti sem a tűző napot, sem a közelében lévő tűzhelyet vagy fűtőtestet. Ugyanis ha kívülről meleg éri, több energiára van szüksége ahhoz, hogy belül fenntartsa a hideget.
Ha nem hagyunk elég helyet a falnál, vagy a szekrénynél a szerkezetnek, az szintén melegedéssel jár, és a villanyóra sokkal jobban kezd pörögni. Legalább tíz-tizenöt centi szabad hely legyen a hűtőgép hátulja és a fal között!
Szakemberek szerint +7 Celsius-fokon működik a legjobban a hűtő. Ha ettől két fokkal lejjebb tekerjük a belső hőfokot, 15 százalékkal is megnövelhetjük az áramfogyasztást. A fagyasztó hőmérsékletét -18 fokon érdemes tartani a legjobb tároláshoz.
A főtt ételeknél várjuk meg, amíg kihűl, mert ha melegen tesszük a hűtőbe, az sem az ételnek, sem a hűtőnek, sem a fogyasztásnak nem tesz jót.
Hányszor nyitogatjuk a hűtőajtót? Sokszor? Szokjunk le róla! Ilyenkor nemcsak azt nem tudjuk eldönteni, hogy mit együnk, de a gép légterébe meleg és nedves levegő kerül be, amit a szerkezetnek le kell hűtenie. Ez pedig fokozott áramfelvétellel jár.
Rendszeresen ellenőrizzük, hogy megfelelően záródik-e a hűtőajtó! Ha hibát látunk a tömítésben, hívjunk szakembert, mert egy kis lyuk miatt is sok energia veszhet kárba.
Ahogy minden eszköz, úgy a hűtő is képes porosodni. Különösen igaz ez a hátsó, hűtőfolyadékot keringető rácsos részekre, amelyeket ha nem törlünk le legalább havi egyszer, akkor bizony a porréteg miatt a fogyasztásunk meredeken emelkedhet!