Börtön

Csak néhány hónapot kell börtönben ülnie a veronai busztragédia sofőrjének

Bors

Létrehozva: 2022.09.14.

Mivel nem jelentkezett magától a jogerős ítélet után, minden kedvezménytől elesik a veronai busztragédia okozója - mondta lapunknak a neves jogász. V. János jelenleg egy budapesti börtön foglya, ahol kiadatására vár.

Büntetését olasz börtönben kell leülnie, de mivel nem önként jelentkezett az ítélet után, hanem el kellett fogni, nem számíthat kedvezményekre, így a feltételes szabadulásra sem 

– mondta a Borsnak Berényi András ügyvéd. Mint a Bors megírta: a 2017 januárjában bekövetkezett szörnyű baleset után négy évvel, tavaly októberben született jogerős ítélet a vétkes buszsofőr ügyében. V. Jánost jogerősen hat év börtönre ítélte a mestrei bíróság.

Tamás Róbert
V. János a baleset után. A tragédia óta ez az egytelen fotó a nyilvánosságot kerülő sofőrről. Fotó: Kovács Attila / MTI

Megkapta a rabruhát

V. Jánost a múlt hét végén békéscsabai lakásán fogták el, majd egy budapesti börtönbe szállították, ahol ideiglenes átadási letartóztatásba helyezték. Ezek a napok már beleszámítanak jogerős büntetésébe. A sofőr első órái-napjai meglehetősen egyhangúan telnek: az első percekben ellenőrizték a személyazonosságát, majd a befogadó irodába kísérték. Átvizsgálták a csomagjait, amik közül néhány dolgot magánál hagyhatott, így például a tisztálkodási szereket vagy az alsó ruházatát. Amit esetleg elvettek tőle, azt letétbe helyezik és majd hat év múlva, büntetése végeztével kaphatja vissza. Még az első órában fényképek készültek róla, és ujjlenyomatot vettek tőle. Ezek után egy orvos érkezett hozzá, aki megvizsgálta. Majd V. János útja a raktárba vezetett: felvette az ágyneműjét és mivel jogerős elítéltről van szó, megkapta a rabruhát. Nem sokkal később találkozott a börtön pszichológusával is.

Student bus crash kills at least 16 in Italy
A tragédiában tizennyolcan veszítették életüket. Fotó: HANDOUT / POLIZIA DI STATO /  AFP

 Tészta, krumpli, rizs

Az étkezésről egy korábbi elítéltet faggatunk. A névtelenséget kérő, nemrég szabadult férfi azt mondta: ebédre levest, aztán krumplit, rizst, tésztát és pörköltet, vagy ezek kombinációját kapta a leggyakrabban. A kaja elég zsíros, nem túl ízletes, mert csak kevés fűszer van bennük és soknak sem mondható. Vacsorára kenyérre, felvágottra, krémre, vajra számíthat V. János, reggelire pedig valamilyen péksüteményre és teára.

Október végén kerül át az egyik olasz börtönbe. Fotó: Jens Schlüter ( képünk illusztráció) 

Október végén repülhet

V. János nem járult hozzá az egyszerűsített, nagyjából tíz napot - két hetet igénybe vevő kiadatásához, ezért október végén ül majd csak fel egy Olaszországba tartó repülőre. Először a reptérhez legközelebbi börtönbe szállítják majd, tehát nem biztos, hogy Veronában, elítélése helyszínén fogja tölteni büntetését. Az első néhány, börtönben töltött hónap után kérheti, hogy hozzák vissza Magyarországra és valamelyik hazai börtönben ülje le a maradék éveket. Mindez azonban csak kérés, teljesítése nem kötelező az olasz hivatalok részéről. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek