Az ellenőrök összesen 790,49 kg nem nyomonkövethető, lejárt élelmiszert vont ki a forgalomból.
Egy Somogy megyei vendéglátóipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, különösen az általános takarítatlanság, az étterem tevékenységének azonnali hatályú felfüggesztését, továbbá 790 kg élelmiszer forgalomból való kivonását indokolták - írja a Nébih.
A Nébih ellenőrei arról számoltak be, hogy gyakorlatilag minden helyiség súlyosan szennyezett volt az általános takarítatlanság miatt:
„példaként említhető, hogy a főzőkonyha, a zöldségelkészítő, a raktár, az áruátvevő és a gyros-előkészítő helyiség padozata zsíros, takarítatlan, oldalfalai szennyezettek voltak. Több helyen a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak.”
A fekete mosogató helyiségben a mosogató feletti mennyezetről pergett a vakolat, a hűtőkamrák teteje poros, a helyiség oldalfalai koszosak voltak. További problémát jelentett, hogy a hűtőterekben eltérő higiéniai megítélésű élelmiszereket, így földesárut, készételt és tejterméket tároltak együtt, kitéve őket a szennyeződés veszélyének. Mindezek mellett az ellenőrök csaknem 500 kg jelöletlen, nem nyomonkövethető fagyasztott gyroshúst és több mint 120 kg jelöletlen, nem nyomonkövethető fagyasztott birkahúst találtak az egységben.