Hamburgerzsömlék, ínycsiklandó szószok és lelkes csapatok lepték el szeptember 3-án a debreceni Békás-tó környékét. Megversenyeztették az amatőr és profi szakácsokat, vajon kié lesz 2022-ben az Ország Burgere. A kitüntető cím végül „otthon maradt”.
Forrás: Jakkel Rudolf
Ön mikor evett utoljára minőségi hamburgert? Ha még sosem, akkor egyre biztosabb, hogy fog. Két lelkes vállalkozó ugyanis tavaly életre hívta a Szaft ’N Burger hamburgersütő versenyt. A Hortobágy Angus csapata, Kun Péter és Kircsi Zoltán a minőségi húsmarha mellett kötelezték el magukat.
– Innen jött az ötlet, hogy kialakítsuk a hazai hamburgerező kultúrát és ebben a szektorban is minőségi ételek jelenjenek meg – mondta a Borsnak Kun Álmos, a cég marketingmenedzsere. A versenyt nemcsak azért rendezték Debrecenben, mert a cég is több szállal kötődik a cívisvároshoz, hanem azért is, mert a legtöbb gasztroverseny Budapesten van, így emiatt gondolkodtak vidéki helyszínben.
A verseny komolyságát hangsúlyozza, hogy a zsűri elnökének azt a Jancsa Janit kérték fel, aki hazánk egyik legnépszerűbb gasztrobloggere, és talán nem túlzás azt állítani, hogy ő ért a legjobban a hamburgerhez.
– Igaz, hogy így Jani nem versenyezhetett egyik kategóriában sem, de örömmel vállalta a feladatot – hangsúlyozta a szervező cég munkatársa. Merthogy öt kategóriát alakítottak ki, s a profik mellett a lelkes amatőröket is nagy szeretettel várták. Összesen több, mint 90 nevezés érkezett, ebből 30-an a profi kategóriát választották.
– A szakácsok nagyon készültek a megmérettetésre. Akadt, aki még aznap hajnalban próbasütést csinált, vajon kellően megsül-e a húspogácsa azzal a módszerrel, amit kitalált. De volt olyan, aki már sok-sok héttel a verseny előtt azt tesztelte, milyen szósz illik majd a burgerébe – mesélte Kun Álmos. Egyetlen kitétel volt a szervezők részéről: csak Hortobágy Angus marhahúspogácsát tehettek a hamburgerbe, ezen kívül teljesen szabad kezet kaptak a versenyzők.
– Nem volt elvárás a zsűri részéről sem, hogy például valamilyen tájegységi elem bekerüljön a zsömle és a húspogácsa közé. Az értékelők szerint azonban többen elkövették azt a hibát, hogy túl sok mindent akartak összekombinálni a burgerekbe, holott a „kevesebb több” elvét követve jobb ízvilágot lehetett kihozni – magyarázta a marketingmenedzser. A zsűri az ízt, a megjelenést, az arányokat és a kreativitást pontozta, ez alapján választották ki a legjobbakat. Az Ország Burgerét végül a debreceni Valkó Tamás hamburgere nyerte el, így egy évig ő birtokolja a kitüntető címet. A győztes hamburgerhez a húspogácsán felül saját bucira, ír cheddar sajtra, karamellizált hagymára (mézzel és worcestershire szósszal), mézes-kapros savanyú uborkára és chipotle majonézre volt szükség.
A sütő-alkotó munka közben igazi baráti, piknik hangulat alakult ki. A szakácsok egymással beszélgettek vagy épp a tapasztalataikat osztották meg, a több ezer kilátogató pedig nemcsak folyamatos teltházat biztosított a versenyen, hanem pazar minőségű hamburgerek közül válogathatott. A szervezők számítása szerint több, mint 3000 hamburgert adtak el a rendezvényen.
– Hamarosan összeülünk, hogy megbeszéljük a verseny tanulságait, de már most tervezzük a jövő évi megmérettetést. Szeretnénk, ha nemcsak hagyományt teremtenénk a Szaft ’N Burgerrel, de mindenképp szintlépésben gondolkodunk, és még több hamburgerezőt és éttermet szeretnénk majd meghívni – zárta a beszélgetést Kun Álmos.