Nap

Érdemes lesz felnézni az égre, látványos napfogyatkozás lesz ma látható

Létrehozva: 2022.10.25.

A déli órákban az egész ország területéről látható lesz a ritka jelenség.

Napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld és a Nap között áll, vagyis kizárólag csak újhold idején. Mivel a Hold és a Föld pályasíkja 5,15 fokot zár be egymással ezért nem minden újholdkor takarja el a holdkorong a Napot, hanem csak akkor, ha a Hold – a Föld bizonyos részéről nézve – pontosan elfedi a Napot. A Hold Földtől számított közepes távolsága 384 400 kilométer, de ez nem tekinthető állandó értéknek, mert földközelség idején ez a távolság 363 104 kilométerre csökken, földtávolságkor pedig 405 696 kilométerre nő. Újholdkor tehát ahhoz, hogy a Hold teljesen eltakarja a Napot, mindkét égitest látszólagos átmérőjének egyformának kell lenni, és pontosan egy síkban kell állniuk. Ilyenkor beszélünk teljes napfogyatkozásról.

Ha a teljes napfogyatkozás idején a Hold éppen apogeumban van, vagyis a Földtől maximális távolságra áll, kisebb látszólagos átmérője miatt a Nap pereme ilyenkor izzó gyűrűként öleli körül a Holdat, ezt nevezik gyűrűs napfogyatkozásnak.

Részleges napfogyatkozás esetén a holdkorong nem takarja el teljesen a Napot, hanem annak csak kisebb-nagyobb részét fedi el. Ilyen típusú napfogyatkozást láthatunk hazánk területéről október 25-én, azaz ma.

Budapestről nézve a Hold délelőtt 11 óra 18 perckor lép be a napkorong elé. A fogyatkozás legnagyobb fázisát délután 1 óra 25 perckor éri el, ekkor a fővárosból nézve mintegy 33 %-os lesz a napkorong kitakarása. Az ország különböző területein azonban más és más lesz a kitakarás mértéke. Legjobban az északkeleti területeken fogja elfedni a holdkorong a Napot, itt a kitakarás 39% körül várható. Ezzel szemben az ország délkeleti régiójában 28%-os lesz a fedettség. A részleges napfogyatkozás délután 13 óra 33 pereckor ér véget, a Hold ekkor fog kilépni a napkorong elől.

A napkorong legnagyobb, 82%-os kitakartsága a szibériai Ob folyam mentén Szalehard környékén lesz megfigyelhető. A jelenség szinte egész Európából, Nyugat-Ázsiából, valamint Északkelt-Afrika egy részéről fog látszani. A hazánk területéről utoljára megfigyelhető részleges fogyatkozás idején, 2015-ben 59%-os volt a fedettség, a mai után pedig legközelebb 2027. augusztus 2-án lesz napfogyatkozás - írja az Origo.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek