Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a márnákkal foglalkozunk, mert az ősz a legalkalmasabb arra, hogy horogra csaljuk ezt a halfajt, melynek fárasztási valódi élvezet.
Ősszel megtelik a Duna-part, a horgászok többsége pedig márnára „vadászik”, ugyanis ezt a nagy küzdő halfajt ebben az időszakban lehet a legkönnyebben horogra csalni.
A Dunai Horgászok pecása, Jakubecz Kálmán szerint ilyenkor kis túlzással nincs olyan csemege, amit ne venne fel a márna.
Első körben horogcsalinak mindenképp a csontit ajánlanám, ha ott a márna, nem lehet mellényúlni.
Szereti a gilisztaféléket is legyen az trágya- vagy harmatgiliszta, amely az egyik természetes tápláléka is. De a sajtot, illetve a sajtos ízű lebegő csalikat is nagyon szereti, de hallottam már olyat is, hogy kolbászkarikával fogták – fogalmazott a Borsnak Jakubecz Kálmán, akinek legnagyobb márnája 4 kilós volt.
– A kosárba pedig „büdösebb” etetőanyagot használjunk. Az őszi időszakban csontival dúsítom az etetőanyagot pluszba, ezáltal sokkal eredményesebb vagyok, ilyenkor már nagy szükségük van a halaknak a fehérje raktározásra a téli időszak előtt.
A versenyhorgász kiemelte: ősszel a márna bárhol megtalálható, de ha a biztosra akarunk menni érdemesebb a gyors folyású, viszonylag mélyebb, 2,5 méteres vizekben próbálkozni.
– A belvárosi horgászok nagyobb eséllyel indulnak a termetesebb példányok zsákmányolására. Rengeteg a nagy hajó, onnan is kerül ételmaradék a folyóba, ezekre pedig jönnek a kopoltyúsok. Ráadásul különleges látványt nyújt a Parlament szomszédságában pecázni – tette hozzá a Jakuza becenevű horgász.
A márna népszerűsége annak is köszönhető, hogy hihetetlen élvezetet nyújt a fárasztása. Egy kezdő pecás azonnal beleszeret ebbe a hobbiba, ha megtapasztalja, milyen erő van egy ilyen vadvízi halban.
– És ehhez még kapitális példányt sem kell fognunk – hangsúlyozza a versenyhorgász. – Hosszúkás, hengeres teste van és tiszta izom, ami a sodrásban elengedhetetlen, ebből adódóan nagyon erős.
A kisebb, 1-2 kilós példányok is az utolsó leheletükig küzdenek a horgon, nem adják könnyen magukat.
Nagyon jó sporthalak, igazi élmény a fárasztásuk. Mindenkinek azt ajánlom, próbálja ki.
Jakubecz Kálmán épp a hal harcossága miatt ajánlja mindenkinek, hogy erős szerelékkel vágjanak neki a márnahorgászatnak.
– Én a hosszúelőkés módszert szoktam választani, melynek teljes hossza egy méter. 28-as monofil főzsinór használok. Erős halakról beszélünk, így nálam elengedhetetlen az erőgumi. Előkének pedig általában fluorocarbont használok 16-tól 22-es méretig. Horogból pedig kisebb méretet, 16-ost vagy 10-est kötök fel, az attól függ, milyen a márnák kapókedve – zárta a versenyhorgász.