Szex

Megdöbbentő: Ez történik a testeddel, ha nem szexelsz

Létrehozva: 2022.11.12.

Öt lényeges esemény következhet be, ha megvonod magadtól a szexet.

A szex alapvető emberi szükséglet, ám mégsem beszélünk annyit róla, mint például az alvásról. Pedig fontos lenne, hiszen az alváshoz hasonlóan a szexnek is számos kedvező hatása van, így a szex hiánya is hatást gyakorol a testünkre. Mutatjuk, mi történik, ha megvonjuk magunktól a szexet.

szex
Fotó: Pexels

1. Boldogtalanabbnak érezhetjük magunkat

Ez a legnyilvánvalóbb tény. A szex növeli a boldogsághormonként is ismert szerotonint, amely segít javítani a hangulatot és leküzdeni a depressziót. Dr. Mark Lawton, a Brit Szexuális Egészségügyi és HIV-szövetség szakembere azt nyilatkozta korábban a Mirrornak: „A szex minden bizonnyal endorfinokat és boldogsághormonokat szabadít fel, amelyek olyan jó érzést keltenek, amelyet talán máshol nem kapsz meg.”
De társadalmi felelősségvállalásra gyakorolt ​​nyomásként a szexnek negatív hatásai is lehetnek. „Pszichológiai szempontból valaki felelősséget érezhet azért, hogy szexeljen – úgy érzi, hogy szexelnie kell. Ha nem így van, az szintén rossz hangulathoz vezethet” – mondja Dr. Lawton.

2. Megszűnhet a libidó

Minél tovább maradsz szex nélkül, annál inkább hozzászoksz ahhoz, hogy nincs szex, és ezért más dolgokkal töltöd be ezt a rést az életedben. Sari Cooper okleveles szexterapeuta a Reader’s Digestnek így nyilatkozott: „Akik tartózkodnak a szextől, lomhábbnak érzhetik magukat, kevesebb vitalitást és szexéhséget tapasztalhatnak. Néhány betegem így írja le az érzéseit.”

3. Romolhat az alvásminőség

Ez sokaknak meglepő lehet, de a szex összefügg az alvás minőségével. A Sleep Foundation szerint „az orgazmus után a szervezet hormonokat szabadít fel, például oxitocint és prolaktint, amelyek kellemes és pihentető érzéseket válthatnak ki. A szex emellett csökkenti a stresszhez kapcsolódó kortizol hormon szintjét is.”

4. Növekszik a szívelégtelenség kockázata

A szex nagyszerű módja annak, hogy felpörgesse szívet. Bár nem helyettesíti a napi 30 perces edzést, mégis számít valamit, és az edzés közvetlenül kapcsolódik az egészségesebb szívhez.
Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente kétszer vagy többször szexeltek, kisebb valószínűséggel alakult ki szív- és érrendszeri betegségek, szemben azokkal, akik havonta egyszer vagy ritkábban szexeltek.

5. Gyengülhet az immunrendszerünk

A megfázást ugyan nem gyógyítja, de a szex hosszú távon támogatja az immunrendszert. Azáltal, hogy csökkenti a kortizolszintet, a szex csökkenti a megbetegedések esélyét is.
Egy 2004-es tanulmány például kimutatta, hogy a gyakran (hetente háromszor vagy többször) szexuális életet élő emberek nyálában magasabb volt az immunglobulin-A nyoma, mint azoknál, akik ritkán (hetente kevesebb mint egyszer) szexeltek.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek