Szegényebb lesz a jövőben a főváros egy legendával: 122 év után lehet, végleg bezárt Budapest ikonikus cukrászdája, a Hauer. A Metropol megszólaltatta az üzlet vezetőjét, és néhány ritka képpel is megemlékezünk a hajdani kávéházról.
„A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt – megnövekedett energiaárak és alapanyag árak, csökkenő turizmus és vendégszám – Kávéházunkat bezártuk!” - közölte a hely a szomorú hírt a Facebook-oldalán. Valójában már szeptember közepe óta zárva tartottak. A Hauer-képvisel nosztalgikus, monarchia korabeli kávéházakat idéző hangulata sokaknak fog hiányozni - szúrta ki a Metropol.
A pesti polgárság törzshelye volt a "külvárosi Gerbeaud"
A cukrászdát Kazilek Nándor alapította 1890-ben. A Blaha Lujza tér környéke akkor még külvárosi résznek számított. A pesti polgárság csak "külvárosi Gerbeaud-ként" emlegette, mivel ugyanazt a minőséget és a színvonalat képviselte, mint belvárosi társa. Kazilek halála után, 1896-ban özvegye, Guth Mária hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cég vezetését is, majd 1899-től már a saját nevén üzemeltette. A üzletet a II. világháború után államosították,1956-tól Erkel cukrászda volt, majd 1970-ben visszakapta a legendás Hauer nevet. A rendszerváltás után ismét magánkézbe került, de 101 évnyi folyamatos működés után 1991-ben bezárták. 2002-ben nyitott újra, de hányattatott sorsa volt, többször évekig nem volt nyitva. A mostani Hauer cukrászda 2017. augusztus 20-án nyitott meg ismét.
Tönkrement a teljes raktárkészlet
Pleizer Richárd, a Hauer Cukrászda és Kávéház vezetője a Metropolnak elmondta: a bizonytalan gazdasági helyzet és az áramszolgáltató egy váratlan akciója nyomán kényszerültek bezárni.
Szeptember közepén kijött az Elmű, és lekapcsolta a villanyt azzal az indokkal, hogy nem fizettünk be számlát, és hogy van még 10 percünk
- emlékezett vissza a cukrászda vezetője.
- Reménykedtem, hogy később újra tudjunk nyitni, de a hűtők lekapcsolása miatt a raktárkészlet tönkrement, a forgalom elmaradt, vissza kellett fizetni a tortákat és a rendezvény-foglalásokat. A karácsonyi időszak is kiszámíthatatlan volt, főleg, hogy láttuk, hogy az augusztus sem volt annyira erős, mint amilyenre mi számítottunk. Egy olyan spirálba kerültünk, amiből már nem lehetett kijönni.-
Pleizer szerint kétséges, hogy a jövőben ki tudnak-e nyitni, mert a jelen helyzetben meggondolandó, hogy bárki is nekifusson-e egy olyan vállalkozásnak, ami a klasszikus vendéglátóipari vonalat követi.
A Hauerban klasszikus hely lévén a klasszikus finomságok voltak a legnépszerűbbek. A korabeli finomságok közül a legsikeresebb a Hauer-krémes, a sarokház, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemény volt, de jegelt tejszínhabtortát is ott gyártottak először az országban. Pleizer Richárd szerint az utóbbi években toronymagasan a dobostorta és az Esterházy-torta vezetett, illetve a francia krémes és a cukrászda házi krémese. Népszerű volt még a Rigó Jancsi, a Rákóczi-túrós és az Alain Ducasse-féle Sacher torta. Utóbbi nem liszttel, hanem gluténmentes kukoricaliszttel készült, és marcipán tartotta össze a tésztát. A lekváron kívül volt benne egy
markáns csokoládé réteg, és ez az egész egy mirror dark nevű speciális, csillogó csokoládébevonattal volt borítva. Sokan kizárólag ezért az ínyencségért jártak a Hauerba.