Olyan gasztronómiai nagyhatalmak legjobbjait is maga mögé utasították a magyar kiválóságok, mint Franciaország, vagy Spanyolország.
Újabb hatalmas gasztronómiai sikert könyvelhet ez hazánk. Ám ezúttal nem egy borászat, egy étterem, esetleg cukrászda írt történelmet, hanem két olyan jól ismert ételünk, mint a húsleves és a gulyásleves. Történt ugyanis, hogy a jó nevű nemzetközi gasztroportál, a Taste Atlas összeállította a világ legjobb száz levesének a listáját. Itt már a szűk ötvenbe bekerülni is óriási dicsőség, amit a nemzeti ételeink bőven túlszárnyaltak, hiszen a gulyásleves 4.5 pontjával a 16., míg a húsleves szintén 4.5-ös értékeléssel a 24. helyezést érdemelte ki.
Úgy gondoltuk a fent említett magyar ételekről már elmondták sokszor, amit lehet, így mi az elit lista dobogósairól ejtünk néhány szót.
Hazánkban leginkább az újévi terített asztalok sajátosság a lencse, pedig nem csak egészséges, de nagyon finom is ez az étel, amit ráadásul számos módon elkészíthetünk. A törökök valósággal bolondulnak ezért a levesért, amit képesek reggelire, ebédre és természetesen vacsorára is elfogyasztani. A vendéglátóhelyek többségében válaszható ez a fogás, ami sok helyi szerint maga Törökország.
Akik a savanykásabb ízvilágot kedvelik, azok imádni fogják a zureket, ami olyan régi étel, hogy a becslések már a kilencedik században is ették. Akárcsak a mi húslevesünk vagy gulyáslevesünk ezt is szinte valamennyi lengyel családban fogyasztják, persze vannak különbségek az ízekben, ez leginkább attól függ, hogy Lengyelország melyik részén készítik el ezt a finomságot.
Amikor rápillantunk a top10-es listára, láthatjuk, hogy három japán leves is felkerült rá és ezzel az abszolút győztes is a távolkeleti ország lett. Ennek a levesnek talán a sokszínűségében rejlik a győztessége, hiszen készítik rákkal, hallal, de fogyasztják húsokkal és tésztával is, sőt gyakran zöldségektől sem mentes a ramen.