Recept

Ezeket a különleges húsvéti finomságokat még nincs késő elkészíteni! A család kedvence lesz

Létrehozva: 2023.04.09.

Húsvétkor szinte mindenkihez érkeznek vendégek. Akár nagyobb vendégsereget várunk, akár szűk családban ünneplünk édes sütikkel, sós falatokkal készülünk. Az alábbi finomságok nem csak a locsolók kedvencei lesznek.

Tojáslikőrös tiramisu

Elkészítési idő: 20 perc

  • 120 ml hideg habtejszín
  • 300 g mascarpone
  • 120 ml tojáslikőr + 3 evőkanál
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 16 db babapiskóta
  • kb. 150 ml presszókávé
  • 40 g fehér csokoládé és színes csokoládé tojások a díszítéshez
  1.  A hideg habtejszínt verjük habbá. A mascarponét keverjük simára a 120 ml tojáslikőrrel és a porcukorral, majd forgassuk hozzá a tejszínhabot.
  2. A kihűlt kávét keverjük össze a 3 evőkanál tojáslikőrrel, majd mártogassuk meg benne a félbetört babapiskótákat. Rétegezzük a krémmel együtt 4 desszertes pohárba, és tálalásig tegyük hűtőbe a desszertet.
  3. A fehér csokoládét vágjuk durvára, és szórjuk meg vele a desszertek tetejét. Végül díszítsük csokitojásokkal.

Tipp: Fehér csokoládé helyett kakaóporral is díszíthetjük a tiramisu tetejét.

Fekete-erdei sonkás csavart rudak

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 50 g tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra tekert leveles tészta (270 g)
  • 6 csík (kb. 70-75 g) fekete-erdei sonka
  • 1 db tojás a kenéshez
  1. A tejfölt keverjük simára a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval. A leveles tésztát tekerjük ki, és egyenletesen kenjük meg vele a tészta felületét.
  2. A sonkaszeleteket hosszában vágjuk ketté, és rakjuk ki a tészta hozzánk közelebb eső felét a velük úgy, hogy a csíkok között hagyunk pár mm helyet. A tészta másik oldalát hajtsuk a sonkás oldalra, majd a sonkacsíkok mentén szeleteljük fel.
  3. Az így kapott csíkok két végét fogjuk meg, és csavarjunk rajtuk 2-3-at ellentétes irányban.
  4. Tegyük a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, és a tetejüket kenjük le egy kevés vízzel hígított felvert tojással. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.

Tipp: A tejfölbe belekeverhetünk egy kevés csemege reszelt tormát.

Csokis babka

Elkészítési idő: 30 perc + kelesztési, sütési idő

Hozzávalók (2 darabhoz):

  • A tésztához:
  • 1/2 kocka élesztő
  • kb. 250 ml tej
  • 50 g cukor
  • 500 g liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 100 g olvasztott vaj vagy margarin

A töltelékhez:

  • 80 g vaj vagy margarin
  • 120 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál cukor

A sziruphoz:

  • 50 g cukor
  1. Az élesztőt morzsoljuk bele 100 ml meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá a cukorból egy kávéskanálnyit, majd hagyjuk felfutni.
  2. A liszthez adjuk hozzá a többi cukrot, a tojássárgájákat, az olvasztott, de nem forró zsiradékot és a felfuttatott élesztőt, majd kezdjük el összegyúrni. Közben apránként adagoljuk hozzá a többi langyos tejet. Dagasszuk sima felületű tésztává, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára.
  3. A töltelékhez egy lábasban olvasszuk össze a vajat vagy margarint az összetördelt étcsokoládéval, a kakaóporral és a cukorral. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
  4. A megkelt tésztát osszuk két egyenlő részre, és nyújtsuk egy-egy kb. 3 mm vastag téglalappá. Körben egy kis üres peremet hagyva kenjük meg a csokoládés krémmel, majd egyik hosszabbik oldaluktól indítva tekerjük fel, az illesztéseket óvatosan nyomkodjuk össze.
  5. A kalácsok megformázása: vegyük magunk elé az egyik hengert, és vágjuk hosszában ketté. A két darabot x-alakban tegyük egymásra, és tekerjük össze. Helyezzük közepes méretű, sütőpapírral bélelt vagy zsiradékkal kikent, téglalap alakú formába, és letakarva kelesszük még 15 percet. Hasonlóan készítsük el a másik kalácsot is. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt süssük készre.
  6. Közben a sziruphoz a cukrot egy kis lábasban, 100 ml vízzel melegítsük össze, és főzzük pár percet, amíg hígabb szirupot kapunk. Kenjük át vele a forró kalácsok tetejét, és hagyjuk a formában kihűlni. Szeletelve tálaljuk.

Tipp: Mielőtt feltekerjük a a krémmel megkent tésztát, megszórhatjuk egy marék durvára vágott mandulával vagy dióval.

Sonkakrémes képviselőfánk

Elkészítési idő: 40 perc + sütési, hűlési idő

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):

  • A tésztához:
  • 40 g vaj vagy margarin
  • 125 ml víz
  • 2 nagy csipet só
  • 60 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor

A töltelékhez:

  • 350 g főtt sonka
  • 200 g tejszínes krémsajt
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál reszelt torma (csípős)
  • aprított snidling a díszítéshez
  1. Egy lábasban olvasszuk össze a zsiradékot, a vizet és a sót. Amikor már egynemű, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a lisztet. Tegyük vissza a tűzre, és keverjük addig, amíg a tészta elválik az edény falától, összeáll gömbbé, és az alja sercegni kezd.
  2. Húzzuk le a tűzről a lábast, és habverővel dolgozzunk bele egyesével a két tojást. Várjuk meg, amíg a tészta langyosra hűl, majd keverjük hozzá a sütőport is.
  3. Egy nagyobb sütőtálat töltsünk meg félig vízzel, és tegyük a sütő aljába. Ezzel együtt melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  4. A masszát töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle diónyi adagokat egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre (hagyjunk köztük helyet). A fánkokat süssük 20 percig, majd mérsékeljük 160 °C-ra a hőmérsékletet, és süssük további 10-15 percig. Kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyitott ajtó mellett hagyjuk 10 percet hűlni a fánkokat. Ezután a tetejüket vágjuk le recés késsel.
  5. A sonkát vágjuk néhány szeletre, majd tegyük késes aprítóba, és törjük össze. Adjuk hozzá a krémsajtot, a mustárt és a tormát, majd az egészet törjük krémesre. Töltsük habzsákba, és nyomjuk a képviselőfánkok üregébe, szórjuk meg aprított snidlinggel, végül tegyük vissza a fánkokra a kalapokat.

Tipp: A fánkokat úgy is megtölthetjük, hogy fél adag sonkakrémet töltünk mindegyikbe, arra pedig krémsajtot kanalazunk.

Tükörtojás szelet

Elkészítési idő: 20 perc + sütési, hűlési idő

Hozzávalók (12 szelethez):

  • A tésztához:
  • 3 db tojás
  • 200 g cukor
  • 150 g tejföl
  • ½ biocitrom lereszelt héja
  • 200 g liszt
  • ½ tasak sütőpor

A krémhez és a tetejére:

  • 750 g krémes túró
  • 120 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 12 db felezett sárgabarackbefőtt
  1. A tésztához a tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük fel kemény habbá. A tojássárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá a tejfölt és a citromhéjat.
  2. A lisztben vegyítsük el a sütőport, keverjük a tojásos masszához, végül óvatosan, spatulával forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot is.
  3. A tésztát simítsuk egy kb. 20x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe. Toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük készre kb. 25-28 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük). A kész tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A krémhez a túrót keverjük ki a kétféle cukorral, és simítsuk a tészta tetejére. A barackbefőttet alaposan csepegtessük le, és helyezzük a túrókrémre. A barackok mentén szeleteljük fel a süteményt.

Tipp: Ha a tészta felpúposodik sütés közben, miután kihűlt, kenyérvágó késsel vágjuk egyenesre.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek