Tojáslikőrös tiramisu
Elkészítési idő: 20 perc
- 120 ml hideg habtejszín
- 300 g mascarpone
- 120 ml tojáslikőr + 3 evőkanál
- 2-3 evőkanál porcukor
- 16 db babapiskóta
- kb. 150 ml presszókávé
- 40 g fehér csokoládé és színes csokoládé tojások a díszítéshez
- A hideg habtejszínt verjük habbá. A mascarponét keverjük simára a 120 ml tojáslikőrrel és a porcukorral, majd forgassuk hozzá a tejszínhabot.
- A kihűlt kávét keverjük össze a 3 evőkanál tojáslikőrrel, majd mártogassuk meg benne a félbetört babapiskótákat. Rétegezzük a krémmel együtt 4 desszertes pohárba, és tálalásig tegyük hűtőbe a desszertet.
- A fehér csokoládét vágjuk durvára, és szórjuk meg vele a desszertek tetejét. Végül díszítsük csokitojásokkal.
Tipp: Fehér csokoládé helyett kakaóporral is díszíthetjük a tiramisu tetejét.
Fekete-erdei sonkás csavart rudak
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 50 g tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra tekert leveles tészta (270 g)
- 6 csík (kb. 70-75 g) fekete-erdei sonka
- 1 db tojás a kenéshez
- A tejfölt keverjük simára a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval. A leveles tésztát tekerjük ki, és egyenletesen kenjük meg vele a tészta felületét.
- A sonkaszeleteket hosszában vágjuk ketté, és rakjuk ki a tészta hozzánk közelebb eső felét a velük úgy, hogy a csíkok között hagyunk pár mm helyet. A tészta másik oldalát hajtsuk a sonkás oldalra, majd a sonkacsíkok mentén szeleteljük fel.
- Az így kapott csíkok két végét fogjuk meg, és csavarjunk rajtuk 2-3-at ellentétes irányban.
- Tegyük a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, és a tetejüket kenjük le egy kevés vízzel hígított felvert tojással. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.
Tipp: A tejfölbe belekeverhetünk egy kevés csemege reszelt tormát.
Csokis babka
Elkészítési idő: 30 perc + kelesztési, sütési idő
Hozzávalók (2 darabhoz):
- A tésztához:
- 1/2 kocka élesztő
- kb. 250 ml tej
- 50 g cukor
- 500 g liszt
- 2 db tojássárgája
- 100 g olvasztott vaj vagy margarin
A töltelékhez:
- 80 g vaj vagy margarin
- 120 g étcsokoládé
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál cukor
A sziruphoz:
- Az élesztőt morzsoljuk bele 100 ml meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá a cukorból egy kávéskanálnyit, majd hagyjuk felfutni.
- A liszthez adjuk hozzá a többi cukrot, a tojássárgájákat, az olvasztott, de nem forró zsiradékot és a felfuttatott élesztőt, majd kezdjük el összegyúrni. Közben apránként adagoljuk hozzá a többi langyos tejet. Dagasszuk sima felületű tésztává, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára.
- A töltelékhez egy lábasban olvasszuk össze a vajat vagy margarint az összetördelt étcsokoládéval, a kakaóporral és a cukorral. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
- A megkelt tésztát osszuk két egyenlő részre, és nyújtsuk egy-egy kb. 3 mm vastag téglalappá. Körben egy kis üres peremet hagyva kenjük meg a csokoládés krémmel, majd egyik hosszabbik oldaluktól indítva tekerjük fel, az illesztéseket óvatosan nyomkodjuk össze.
- A kalácsok megformázása: vegyük magunk elé az egyik hengert, és vágjuk hosszában ketté. A két darabot x-alakban tegyük egymásra, és tekerjük össze. Helyezzük közepes méretű, sütőpapírral bélelt vagy zsiradékkal kikent, téglalap alakú formába, és letakarva kelesszük még 15 percet. Hasonlóan készítsük el a másik kalácsot is. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt süssük készre.
- Közben a sziruphoz a cukrot egy kis lábasban, 100 ml vízzel melegítsük össze, és főzzük pár percet, amíg hígabb szirupot kapunk. Kenjük át vele a forró kalácsok tetejét, és hagyjuk a formában kihűlni. Szeletelve tálaljuk.
Tipp: Mielőtt feltekerjük a a krémmel megkent tésztát, megszórhatjuk egy marék durvára vágott mandulával vagy dióval.