Figyelmeztetést adott ki a Nébih: az egyik népszerű csokiban aflatoxint találtak, ezért azonnal visszahívja ezeket a termékeket.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki, miszerint a Cachet márkájú, 72 százalékos kakaótartalmú mandulás étcsokoládé határértéken felüli aflatoxintartalommal bír. Ezért visszahívják a fenti, 100 grammos kiszerelésű termékek közül a L22343 tételszámú, 2024. március 9-i minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket! Fontos. hogy a visszahívás kizárólag ezekre a tételszámú termékekere vonatkozik. A hatóság azt kéri, hogy ezekből a tételszámú termékekből senki ne fogyassza el, ugyanis ezekben mutatható ki a határérték feletti vegyianyag, az aflatoxin.
Fontos, hogy ugyanebből a termékből a más tételszámú és lejárati idejű csokoládékat nem érinti a visszahívás és az fogyasztási tiltás!
A csokoládéban tehát az aflatoxin értéke volt a megengedettnél magasabb, amelyről fontos tudnunk, hogy súlyosan rákkeltő. Ez tulajdonképpen egy gombaméreg, amely penészgombát termel, emberekre és állatokra egyaránt veszélyes. Ilyen anyagot találtak már korábban is élelmiszerben: 2004-ben például azt mutatták ki, hogy egyes fűszerpaprikában nagy mértékben jelenik meg aflatoxin. Ennek az volt az oka, hogy a gyártók egy jelentős része olyan paprikát használt fel a keverékeiben, amelyek ezzel az anyaggal voltak fertőzve, amely végül azt eredményezte, hogy a fűszer forgalmazásában országos méretű felfüggesztések vették kezdetüket.
Különösen veszélyes időszakban derült ki, hogy az érintett tételszámú és lejárati idejű csokoládéban túl magas az aflatoxintartalom. Mostanra ugyanis a legtöbben már bevásároltak húsvétra, sokan megvették a gyerekeknek és szeretteiknek az ajándékokat, így könnyen lehet, hogy a veszélyes termékből is több magyar kamrájában lapul pár tábla. Éppen ezért nézzük meg alaposan, hogy milyen csokoládét adunk és milyet kapunk, ha pedig azt sejtjük, hogy az veszélyeztetheti az egészségünket, akkor ne fogyasszuk el!