Bevásárlás

Vége a trükközésnek, ezentúl mindig lesznek akciós élelmiszerek - Videó

Piréz

Létrehozva: 2023.04.21.

A kormány így kívánja letörni az inflációt.

Rögtön azután, hogy június 30-ig meghosszabbították az élelmiszerárstopot, a kormány új inflációellenes eszköz bevezetéséről határozott: rendszeres akciók meghirdetésére kötelezi a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket.

A boltokat szigorúan ellenőrzik majd Fotó: Havran Zoltán

A tervezett szabályozás szerint a fontosabb élelmiszereket 20 termékkategóriába (köztük hús, sajt, kenyér, zöldség és gyümölcs) sorolják majd be. Az aktuális kedvezményezett termékek listáját az üzletek bejáratánál és az akciós újságokban jól látható módon fel kell tüntetnie minden üzletláncnak. A vásárlók minden héten egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosárból válogathatnak majd. Az új szabályozás legkésőbb 2023. június 1-ig életbe lép. 

Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy terméket az előző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kell árusítaniuk. Az akciókat heti rendszerességgel kell meghirdetni, ami nem vonatkozhat amúgy is árstopos termékekre.

A kabinet az új intézkedéstől azt várja, hogy véget vet a trükközésnek és a vásárlók érdekében megállítja a túlárazást és a spekulációt, így már a közeljövőben tovább mérséklődhet a szankciós infláció. Ahogy eddig is, mind a fogyasztóvédelem, mind a Gazdasági Versenyhivatal részéről folyamatosak és szigorúak lesznek az ellenőrzések. 

A Metropol által megkérdezett budapestiek többsége örült a legújabb tervezetnek. A legtöbben úgy vélik, hogy sok üzletben indokolatlanul magasak az árak, így ez a lépés óriási megkönnyebbülést jelenhet mindenkinek.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek