Ti tudjátok, pontosan mit is ünneplünk a munka ünnepén?
Május elseje a munka ünnepe, nevével ellentétben munkaszüneti nap. Az idősebb korosztály számára a felvonulás, a sör és virsli ünnepnapja. A fiatalok már inkább a vattacukorra és a körhintára esküsznek. Te tudod pontosan mit is ünneplünk ezen a napon? Nem mellesleg mióta?
A bolygónk legtöbb pontján – kivéve az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában – a munka ünnepe május elseje. Az eredete a következő: 1817-ben egy brit gyártulajdonos, Robert Owen azt javasolta, hogy csökkentsék az addigi átlagosnak számító 10-14 órás munkaidőt 8 órára. Az ezt követő sztrájkok és tüntetések árán, végül csak 39 évvel később, 1856-ban valósította meg sikeresen követeléseit a munkásosztály. Majd az I. Internacionálé (Nemzetközi Munkásszövetség) 1866-os kongresszusa kijelentette: a nyolcórás munkanap bevezetése az első lépés a munkásosztály felszabadulásának útján. Húsz évvel később Amerikában is sztrájkolni kezdtek a dolgozók, és megtörtént az 1886. május 1-jei chicagói vérengzés, amikor a tüntetőkre tüzet nyitott a rendőrség - olvasható a hajdupress.hu-n. A világ munkásosztálya ezen felháborodva minden május elsején emléktüntetést szervezett. Ezzel elérték, hogy 1891-ben a II. Internacionálé május elsejét hivatalosan is a munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé nyilvánítsa.
A múlt században – főleg a Szovjetunióban, majd a szocialista tagországokban – május elseje a munka ünnepének számított, amit kötelező felvonulásokkal, programokkal ünnepeltek. Magyarországon 1890-ben volt ilyen először. A kommunista rendszer bukása után, a kilencvenes évektől kezdve május elseje megváltozott jelentésében és ünneplési formájában is: a munkavállalók szolidaritási napja lett, amikor számos szakszervezeti szövetség szervez megmozdulásokat.
Sokak számára a munka ünnepe ma is egyet jelent a sör-virsli párosítással. De miért is lett ez a menü a felnőttek között?
A sört és a virslit az ipari proletariátus állította elő, míg a bort a parasztság. A virsli emellett pedig tökéletes arra, hogy nagy mennyiségben és olcsón lehessen előállítani, szállítani és felszolgálni.