Borból bizony fantasztikus koktélok is készíthetőek.
Egyre népszerűbbé válnak a különféle színes-szagos koktélok, elsősorban a fiatalok körében. A borfogyasztás azonban csökken hazánkban. Ezt felismerve, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa egy remek ötlettel állt elő, ugyanis elindítják a "Keverd és kóstold!" nevet viselő kampányukat.
A mi generációnk még jól emlékszik azokra az időkre, amikor a fiatalok boros kólát ittak. Nem biztos, hogy helyes volt leszólni azokat, akik szerették ezt az italt
- mondta a szakmai bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT ) elnöke.
A rendhagyó sajtótájékoztatón ezért a boralapú koktélok kerültek fókuszba. Ezeket Schöck Norbert bártender álmodta meg és készítette el a 42. Országos Borverseny díjnyertes fehér-, rozé és vörösborából, valamint pezsgőjéből.
A bemutatott 4 bor- és pezsgő alapú koktél, a Neo-Spritzer, az Epres Frozé, a Bubble Tea és a Red Right Hand hatalmas sikert aratott a szakmai résztvevők, borászatok körében.
Mi is nagy ámulattal néztük, ahogy a szakember pörgetett, forgatott, díszített és már ott is volt az asztalon az igen dekoratív ital.
Az országos szőlész-borász szakmai önkormányzat célkitűzései között szerepel a kulturált és minőségi borfogyasztás népszerűsítése, ezen a módon is. Az elmúlt évek során számos kampányt indítottunk és megmutattuk, hogy a borok világát felfedezni önmagában is izgalmas. Kampányaink tervezése során azonban szembe kellett néznünk azzal a jelenséggel, hogy a borfogyasztás csökkenése nem egyszerűen ágazati probléma, hanem társadalmi jelenség. Ennek okai között meghatározó a fiatalabb generációk idősebbektől eltérő ízlése és elvárásai
- fogalmazott Frittmann János.
A HNT elnöke hangsúlyozta, hogy a borkoktél kampány indítását megelőzően tanulmányozták a fogyasztói szokásokat, a trendek változásait és egyértelműen látható, hogy a piac elmozdult a könnyedebb, színes, de ugyanakkor magas minőséget képviselő italok felé. Ez a trend minden korosztálynál megfigyelhető, de különösen a „Z” generáció esetében meghatározó.
Borbély Tamás, a HNT elnöksége tagja arról beszélt, hogy Az Y és Z generáció számára fontos az innováció, az élmények, a meghökkentő és figyelemfelkeltő termékmegjelenés.
Ahhoz, hogy a borágazat megtartsa az alkoholos italok fogyasztásában fennálló arányát, folyamatos megújulásra van szükség, nem csak a termék előállításban, de a fogyasztók felé történő kommunikációban is. A fiatal generációk folyamatosan változó igényeire a könnyen érthető minőségi borokkal – és az ezekből készült vagy otthon készíthető boralapú italokkal, koktélokkal válaszolhatunk
- hangsúlyozta.
A nyár és a kora ősz során három rendezvényen találkozhatnak az érdeklődők a HNT borkoktél programjával:
Szentendrei Bornapok – Kőhegyi Pincészet stand 2023. augusztus 25.
Budafoki Borfesztivál – Garamvári Pincészet stand 2023. szeptember 02.
Budapest Borfesztivál – VINCE Magazin stand 2023. szeptember 08.
Íme, addig is néhány ínycsiklandó italrecept:
1. Red Right Hand
Az enyhén kesernyés ízvilágú koktélban a vörösbor gyümölcsössége és karaktere remekül hozzásimul az érlelt rum, az édes vörös vermut és az olasz keserűlikőr hármasához. Étkezések előtt ajánljuk!
Hozzávalók:
40 ml gyümölcsös vörösbor
20 ml érlelt rum
20 ml olasz keserűlikőr
10 ml édes vörös vermut
Az összetevőket jéggel keverjük el a pohárban.
Díszítés: narancs
2. Epres Frozé
Az Epres Frozé igazi nyári gyümölcsbomba. A rosé pirosbogyós jegyeit felerősíti az eperpüré és a rebarbarás, gyömbéres gin. Az ebből készült jégkása pedig felfrissít és felvidít a nyári melegben.
Hozzávalók:
90 ml rozé
20 ml eperpüré
30 ml gin
zúzott jég
Az összetevőket a zúzott jéggel összeturmixoljuk. Díszítés: friss eper
3. Neo Spritzer
A jól megszokott nyári fröccsözés megfűszerezésére ajánlják a Neo-Spritzert, ami 3:1:4 arányban tartalmaz könnyed, friss és illatos fehérbort, édes fehér
vermutot és szódát.
Hozzávalók:
60 ml illatos fehérbor
20 ml édes fehér vermut
80 ml szóda
Az összetevőket öntsük egy előhűtött pohárba.
Díszítés: szőlőszem, mentalevél
4. Bubble Tea
A koktélozás fénykorára emlékeztető ital a Bubble Tea, ahol a pezsgő elegáns ízjegyei és frissítő savassága egy kis teával és citrussal egészül ki.
Hozzávalók:
90 ml száraz pezsgő
10 ml tealikőr
10 ml Rooibos tea szirup
10 ml citromlé
Az összetevőket a pezsgő nélkül összerázzuk jéggel. A pohárba szűrjük, majd felöntjük a pezsgővel.
Díszítés: bogyós gyümölcs