Szárazságban, ha kihirdetik a tilalmat, sokakban felmerül a kérdés, vajon a kertben sem szabad tüzet rakni, és a családdal, barátokkal egy jó bográcsgulyást főzni, vagy húst grillezni?
A válasz az, hogy lehet sütögetni és bográcsozni, de mindezt körültekintően. Lássuk, milyen szabályok vonatkoznak ilyenkor a kültéri sütés-főzés szerelmeseire!
Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ez igaz a tűzgyújtási tilalom idején a térképeken megjelölt területeken található tűzrakó helyekre is.
Az erdőben kirándulók más időszakokban is csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet, de a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni! Amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani, az égetés befejezése után pedig a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt-e, és a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.
A Katasztrófavédelem előírása alapján viszont a saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott fokozott tűzveszély (tűzgyújtási tilalom) idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési, tűzgyújtási szabályok betartása mellett történhet. Ezek a következők:
Társasház erkélyén is lehet grillezni, de nem mindegy, hogyan. Az erkélyen kizárólag elektromos grillel süssünk! Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.
Kapcsolódó anyag: Kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat, amiről ide kattinva tájékozodhatsz bővebben.