Ha a pénztárcád barátja vagy, akkor erre figyelj!
Ma, szeptember 29-én van az élelmiszer-pazarlás elleni világnap. Ezen napon az ENSZ arra akarja felhívni a figyelmet, milyen hatalmas ételmennyiség landol a kukánkban. Általában egy felnőtt ember évente nagyjából a testsúlyával megegyező mennyiségű ételt dob ki, ami nagyjából 60 ezer forintnak felel meg. De hogy még drasztikusabban legyünk: évente 1,8 millió tonna étel kerül országosan a szemétbe. És akkor még hol a világ többi része?
De hogyan lehet spórolni az étellel, odafigyelni arra, hogy minél kevesebb legyen a hulladék? Íme pár tipp:
És miket dobunk ki általában a legtöbbször: száraz péktermék, fonnyadt zöldség és gyümölcs. sokan még az ehető élelmiszereket is kidobják, mert félreértelmezik a csomagoláson feltüntetett dátumokat – írja a Ripost. A fogyaszthatósági idő és a minőségmegérzési idő nem ugyanaz. Előbbi egy szalámi esetében például azt jelenti, hogy a lejárat után az élelmiszer nem biztonságos, míg utóbbi teljesen mást jelent. Az olajokat, lekvárokat, rizst és száraz tésztát megfelelő tárolás mellett például nyugodtan el lehet készíteni a minőségmegőrzési idő lejárta után is. A feltüntetett dátum ott csak annyit jelent: eddig garantálja a gyártó a minőséget. A pazarlás egy kis odafigyeléssel tehát visszaszorítható, és a tudatosság pénzben, forintban mérhető!
Te mihez kezdenél az extra pénzzel?