Egy egyszerű ételbe halt bele...
Hatalmas pánikot keltett a helyiek körében az az eset, ami nemrég egy 20 éves belga fiúval történt. A fiatal (akit csak AJ-ként emlegetnek) állítólag több napig szobahőmérsékleten hagyta a vacsoráját, ami bolognai spagetti volt, majd felmelegítette és megette. Az étkezés befejezése után AJ elment sportolni a barátaival, de fél óra múlva már otthon volt, mert erős fej- és gyomorfájdalmak kínozták, majd hányás és hasmenés jelentkezett nála.
Lefeküdt aludni, de már sosem ébredt fel, másnap szülei találtak rá élettelen holttestére.
A szakértő felhívja mindenki figyelmét az ételmérgezés ezen formájára, amely akkor alakulhat ki, ha száraz élelmiszereket – mint a rizs vagy a tészta – hosszabb ideig hagyják szobahőmérsékleten, vagy többször melegítik újra. Ez ugyanis tökéletes feltételeket biztosít a baktériumok elszaporodásához, amik a nyers, száraz élelmiszerekben fordulnak elő, de főzés során nem feltétlenül pusztulnak el. Ezt nevezik sült rizs szindrómának - írja a Mirror.
A boncolás során kiderült, hogy a fiú szervezetében megjelent a Bacillus cereus nevű baktérium, ami rendkívül káros toxinokat termel. A fiú halálát végül a baktérium által okozott ételmérgezés, azaz a sült rizs szindróma okozta.