Október 23.

Orbán Viktor: Nem táncolunk úgy, ahogy Brüsszel fütyül!

Bors

Létrehozva: 2023.10.23.

Módosítva: 2023.10.23.

Veszprémből jelentkezett be nemzeti ünnepünkön a miniszterelnök. Mutatjuk, miről beszélt Orbán Viktor a vármegyeszékhelyen.

Ahogy tavaly, úgy idén is egy vidéki nagyvárosban tartotta meg október 23-i beszédét Orbán Viktor. Mint azt 2022-ben a helyszínválasztás kapcsán kiemelte: "Budapest nem azonos az országgal, 1956 nem egy város, hanem az egész ország, sőt az egész nemzet forradalma volt." 2023-ban a forradalomra, valamint a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltására Veszprémben emlékezett meg a miniszterelnök. 

Veszprémben tartott beszédet Orbán Viktor  Fotó: Facebook

– Ma a világ minden pontján emlékeznek és ünnepelnek az ott élő magyarok. A magyar szabadság napján innen, Veszprémből köszöntjük a magyarországi, a Kárpát-medencei és a teljes világ magyarságát – kezdte beszédét Orbán Viktor, majd emlékeztetett: október 23-át ünnepeljük, de Veszprémben már 22-én megalapították forradalmi szervezeteiket és kihirdették követeléseiket. Veszprém mindig is elöl járt, már 1000 évvel ezelőtt is.

Nem csak lekezelő, de egyenesen hiba 1956-ot csak a rivaldafényben álló fővárosunk forradalmának látni

 – folytatta, kiemelve: minden településnek megvolt a maga forradalma.

"Elsők voltunk, akik szót emeltünk a béke mellett!"

'56 az egész nemzet közös szabadságharca volt, emlékeztetett a miniszterelnök, kiemelve: egy egész nemzet állt a vérpadon. Brusznyai Árpád veszprémi forradalmárról is szót ejtett. Mint mondta: ő is tudta, hogy 1956 hazánk utolsó esélye volt a szovjet megszállás ellen.

1956 az európai Magyarország utolsó esélye volt, hogy kiszakítsa magát az európai kultúrát, a keresztény civilizációt és a nemzetek létjogát tagadó bolsevik szocializus világából.

A magyar '56-os forradalom nem artikulálatlan üvöltés, hanem józan, mértéktartó és felelősségteljes mozdulat volt – húzta alá.

A kormányfő az októberi forradalom kapcsán elmondta: a magyar lovagias nép, és ez az észszerűség rovására megy, így azok törnek ellenünk, akiket korábban védtünk. Elsők voltunk, akik védtük Európát a migráció ellen, és szót emeltünk a béke mellett, és ma is elsők vagyunk, akik vissza akarják tartani az európai népeket, hogy önként meneteljenek bele egy még nagyobb háborúba – mondta a kormányfő. Köszönetet és méltánylást sohasem, gáncsot, hátbatámadást és baráti tüzet gyakorta kaptunk. A magyar sors ezen mintázata időről időre ismétli önmagát.

Nem vigasztal bennünket, hogy a nyugatiak most megehetik, amit főztek maguknak.

Magyarország Európa legstabilabb országa

– A mi nemzetünk elég erős, hogy a hibáival is szembenézzen – folytatta a miniszterelnök: – A hazaárulók is bene vannak a történelmünkben, mint a balsors a Himnuszban. Ahol magasság, ott mélység is van: október 23-át november 4. követte. 

1956 végül 1990-ben győzött. Mi, akik ott voltunk, akik a politikai csatákat vívtuk, jól emlékszünk.

 1956 öröksége nélkül nem győzhettünk volna. A rendszerváltáskor a kommunistáknak csak akkor volt esélye átlépni a demokrácia korszakába, ha bevallották bűneiket. Ezzel azonban elvesztették hatalmukat. Nekünk 1989-ben az volt a dolgunk, hogy befejezzük, amit az 1956-osok elkezdtek.

A miniszterelnök arról is beszélt, polgárháború és gazdasági összeomlás nélkül sikerült a kommunistáktól megszabadulni, sőt, máig Magyarország az egyetlen ország Európában ahol 33 év alatt, ahol egyszer sem kellett előrehozott választást tartani, és máig mi vagyunk a legstabilabb ország Európában. 

Orbán Viktor: Ha Brüsszel fütyül, akkor nem kell táncolni

1956 győzött és mi visszacsatlakoztunk Európához. Ám ez már nem az a hely, ahonnan kiszakítottak minket. Egyre kevésbé az. Most mást értünk szabadság alatt és különbözőképp képzeljük el a szabadságot is. A nyugatiak számára a szabadság menekülés: szabadulj meg önmagadtól, azt, aminek születtél. Válts nemet, nemzetet, identitást! Mi Magyarországon ennek az ellenkezőjére vágytunk: azok lehessünk, akik vagyunk!

A szabadság nem menekülés, hanem hazatalálás! Vállald, hogy magyarnak születtél, kereszténynek, nőnek vagy férfinak. Vállald, hogy hazafi vagy!

– hangsúlyozta.

– Nekünk a szabadság életösztön. A magyar ember számára a szabadságharc nem olyasmi, amit vállalhat, vagy amit eldönthet. A szabadságot védeni kell, különben elveszünk. Így volt ’56-ban, ’90-ben, és így van ma is – húzta alá beszédében a miniszterelnök Veszprémben. Ma is vannak olyan dolgok, amik a szovjet időkre emlékeztetnek. A történelem ismétli önmagát. Ám szerencsére Brüsszel nem Moszkva: nem tragédia, csak egy rosszul sikerült kortárs tragédia. 

Amíg Moszkva fütyült, azt kellett táncolni, míg ha Brüsszel fütyül, akkor nem kell táncolni. Ha nem akarunk, akkor nem táncolunk. Vagy úgy táncolunk, ahogy mi akarunk.

Moszkva javíthatatlan volt, Brüsszel és az EU megjavítható. Lesznek még EU-s választások, Európa még él, lélegzik, testében még dolgozik az életerő, amit Veszprém, mint Európa kulturális fővárosa is mutatja.

Veszprém ma megmutatja, milyen a szabadság, ha magyar. Mi még tudjuk, hogy a múlt nem mögöttünk van, hanem alattunk: azon állunk

 – összegezte gondolatait Orbán Viktor.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek