Úgy tűnik, hogy a vörös húsok fogyasztása pozitívan hathat a rák elleni küzdelemben. Sőt megelőzheti a kórság kialakulását.
Egy friss kutatás szerint a rák elleni küzdelemben sokat segíthet a marha-, a bárányhús, illetve a tejtermékek fogyasztása. Ezekben a termékekben, ugyanis olyan specifikus zsírsavak találhatóak, amelyek javítják a szervezet azon képességét, ami megtámadja és elpusztítja a daganatokat. A legújabb vizsgálati eredmény a Nature orvosi lapban jelent meg. Ebben azt állítják, hogy a transz-vaccénsavnak (TVA) nevezet zsírsavak magas szintje a vérben jobban reagál az immunterápiára. Ez egy hatalmas áttörés lehet a rák elleni harcban.
Számos tanulmány próbálja megfejteni az étrend és az emberi egészség közötti kapcsolatot. Nehezíti azonban a vizsgálatot, hogy az emberek rengetegféle ételt fogyasztanak
- kezdte beszámolóját Jing Chen professzor a Chicagói Orvosi Egyetem munkatársa a Metro magazinnak. A szakértő a csapatával azonban összpontosítani kezdett azokra az élelmiszerekre, és tápanyagokra, amelyek aktiválhatják a T-sejtes immunválaszokat, és találtak olyanokat, amelyek valóban fokozzák a daganat ellenes immunválaszt, azzal, hogy aktiválja az immunrendszerünkben lezajló folyamatokat.
Azt fedeztük fel a vizsgálatok során, hogy a TVA-ban gazdag tápanyagoknak nagyon célzott mechanizmusa van, mélyreható fiziológiai választ ad a teljes szervezet szintjén. Ezt rendkívül elképesztőnek és érdekesnek találom
- tette hozzá a professzor. Az egyetemi csapat egereken is tesztelte a tézisét, és arra az eredményre jutottak, hogy a TVA-val dúsított ételek evése csökkentette a melanoma és a vastagbélrák daganatnövekedési potenciálját az egerek szervezetében. Emellett fokozta a szervezetük képességét rá, hogy harcoljanak a daganat ellen.
Ezután megnézték rákbeteg emberek vérmintáit, és itt is arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb TVA-szintű betegek sokkal jobban reagáltak a kezelésekre, mint az alacsonyabb szinttel rendelkező társaik.
Még korai lenne azt a végletes következtetést levonni, hogy akkor a mértéktelen vöröshús fogyasztás megelőzi a rákot, ugyanis most elkezdik a növényi eredetű zsírsavak vizsgálatát is a kutatók - tette hozzá a lap.