Tipp

Ezt edd karácsonykor, ha már unod a szokásos töltött káposztát, és halászlevet

B. V.

Létrehozva: 2023.12.21.

Az ünnepi fogások általában minden családnál hagyományosan ugyanazok. Itt az ideje belecsempészni közéjük valami újat. Mutatjuk, mit.

Vannak tipikus karácsonyi fogások: halászlé, rántott hal, töltött káposzta, sült kacsacomb, párolt káposzta, malac és kocsonya, bejgli. Nos, mi lenne, ha a szokásos mellett idén egy kis különlegesség is az asztalra kerülne, mint főétel? Például egy finom baconkuglóf, ami mellé tökéletes köret lehet egy adag krumplipüré, vagy bármilyen saláta is. 

karácsony, karácsonyfa, dísz, dekoráció, gömbök
Egy karácsonyi sós-sült kuglóffal nem lehet mellé lőni. Fotó: Unsplash.com

Hozzávalók: 

1 nagy fej vöröshagyma , 1 dl olívaolaj, só, 1 ek. Worcestershire-szósz, 1 csapott ek. mustár, 3-4 gerezd fokhagyma, 70 dkg darált sertéshús (lehet marha vagy szárnyas is), bors, 1 csapott tk. szárított rozmaring, 1 púpozott tk. szárított kakukkfű, 10 dkg szárított paradicsom, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 4 ek. zsemlemorzsa, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 40 dkg Gierlinger szeletelt bacon

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben közepes lángon olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, sózzuk, és kevergetve üvegesre pároljuk. Ízesítjük Worcestershire-szósszal és mustárral, végül fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymával. Egy-két perc kevergetve párolás után levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, felhasználásig félretesszük.Egy nagyobb keverőtálba rakjuk a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük rozmaringgal, kakukkfűvel, majd hozzáadjuk a felkockázott szárított paradicsomot, a reszelt parmezánt, a zsemlemorzsát és a villával felvert tojásokat. Az egész fűszeres keveréket kézzel vagy villa segítségével félig összedolgozzuk, ezután hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletűre hűlt hagymát, ezzel is összekeverjük a darált húsos alapot.
     
  2. A kuglófformát ha szeretnénk, kikenhetjük olívaolajjal, de a baconből sütés közben kisül annyi zsiradék, hogy könnyen ki tudjuk szedni a formából. A formát körbeterítjük a baconszeletekkel, úgy, hogy a szeletek félig fedjék egymást, és ügyeljünk arra, hogy mindkét végük túllógjon a formán, a túllógás biztosítja, hogy a tölteléket szépen le tudjuk zárni. A sütőt közben 150 fokra előmelegítjük.
     
  3. A baconnel bélelt formába egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, majd a baconök végét ráhajtjuk a töltelékre. Az egészet letakarjuk fóliával, és az előmelegített sütőbe rakjuk 45-50 percre, ezután kivesszük a formát, levesszük a fóliát, és egy határozott mozdulattal egy sütőtálra borítjuk. A sütő hőmérsékletét 170 fokra állítjuk, és további 10-12 percig sütjük, hogy a bacon szép piros színt kapjon. Már csak a tálalás maradt hátra, pár perc pihentetés után szeletelhető is - írja a Mindmegette.

Tipp: Tálaláskor tovább díszítheted a remekművet, a lehetőségeknek csak a fantáziád szabhat határt. Kiváló választás, ha vendégeket vársz, szóval nyugodtan láss neki.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek