Nyalánkságok

Sült hernyó, bálnazsír, bárányfej agyvelővel – extrém karácsonyi ételek

Kurkstein J.

Létrehozva: 2023.12.24.

Ami nekünk magyaroknak a sült ponty és a krumpli, az egyes országokban a pávaszem lepke hernyója, vagy éppen erjesztett madár. Ezek a legkülönlegesebb karácsonyi ételek.

Elképzelhető, hogy nagyon furán nézne a mákos vagy éppen a diós bejglire egy dél-afrikai ember és gusztustalannak, visszataszítónak találná, hiszen ahány ország annyi szokás. Mi magyarok például kevesen tudjuk, hogy a mi mákos tésztánkat számos, elsősorban ázsiai országban nem tudják értelmezni, mert az ő elképzelésük szerint ez desszert, és semmiképpen nem főétel. Mi értelmezés helyett inkább alaposan megrakjuk vele a tányérunkat és megesszük. El sem hinnéd, hogy mik a fő fogások, az ünnepi ételek karácsonykor például Norvégiában, vagy éppen Grönlandon. Íme a legextrémebb karácsony menük. 

Phane,Worm,Mophane,Worms,Or,Phane,In,Setswana,Are,The
Karácsonyi ínyencség a sült hernyó Dél-Afrikában Fotó: Thao Lan

Sült hernyó 

Az ismert tény, hogy számos országban kedvelt fogások a rovarok, azonban azt már kevesen tudják, hogy a távoli Dél-Afrikában ez a legnépszerűbb étel karácsonykor. Az ünnepi asztalra előszeretettel teszik a pávaszem lepke hernyóját sülve. Azt, hogy ennek milyen az íze nem tudjuk, de a szakemberek szerint nagyon egészséges rovarokat fogyasztani, elsősorban azért, mert fehérjében gazdag táplálék. 

A norvégok imádják a bárányfejet sülve Fotó: YouTube

Sült bárányfej norvég módra 

Mi magyarok sem vetjük meg a bárányt, ami vélhetően a Közel-Keleten a legnépszerűbb ételek közé tartozik, többek között közkedvelt a gyrosban. A vikingek leszármazottai ennél tovább mentek a gasztronómiában. Ők az állatnak a fejét sütik meg és szolgálják fel az ünnepi menüben. A smalahove-t nem bonyolítják túl, sózva, illetve szárítva, valamint füstölve és gőzölve vagy főzve készítik el. Az állat bőrét és szőrét, azaz a gyapjút leszedik, azonban az ínyencek a négylábú agyát benne hagyják. 

Fóka bőrben erjesztik a alkamadarakat, így készül a kiviak  Fotó: Zsigmond Viola

Narvál bőr és alkamadár 

A jégvilág őslakosai az eszkimók hagyományos étele volt a mattak és kiviak. Ez napjainkban grönlandiak ünnepi étele, ami beluga, vagy narvál bőréből készül, ránézésre a sushira emlékeztet leginkább. Ízlésesen bevagdossák és nyersen fogyasztják. A kiviakot is nyersen tálalják, ami alkamadárból készül, amit több, mint fél évig erjesztik foka bőrbe varrva és zsírral kenve.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek