Só és krumpli a tisztításhoz, kávé az illatosításhoz. Te ismered ezeket a tippeket?
A konyha minden tiszta otthon egyik legkritikusabb része. Akárhogy is figyelünk rá, a főzés folyamán mindig szennyeződik. Használata alapvető, így nincs is mivel kikerülni ott a koszt. Persze, lehet alapvetően "ragyogó", de vannak bizonyos trükkök, ami az ottani életet megkönnyítik úgy, hogy ne kelljen állandóan dörzsi szivacshoz nyúlni a tisztaság érdekében.
Edénytisztítás: áztassuk be citromos vízbe pár óra, az tökéletes leoldja róla az elszíneződést. Egy megfeketedett késre is jó ez a tipp, viszonyt oda a legjobb a burgonya: dörzsöljük át a kért egy szelet krumplival, és meglátjuk milyen tiszta lesz majd.
Nagyobb sütés-főzések idején a gáztűzhelyet védjük alufóliával, így megkímélhetjük magunkat a tűzhely súrolásától.
- írja a Mindmegette.
De mi van akkor, ha mégis zsíros lett? A legegyszerűbben ecettel vagy citromlével lehet eltávolítani a zsírfoltokat a főzőlapról. Egyik sincs otthon? Nos, só biztos van: szúrjuk meg vele a koszos rész, majd egy újságpapírral dörzsöljük át azt. Ha pedig inkább fényesítenénk a krómfelületet, akkor egy lisztes rongy lesz a legjobb barátunk.
A só ráadásul nem csak a zsírfoltokra is, hanem a sütőtisztításra és hűtő szagtalanításra is:
Ha valami kifutott, azonnal sót kell rászórni. Kihűlt állapotban könnyedén letörölhető. Egy kis tálka só a hűtőbe téve pedig kiváló szagtalanító és nedvességszívó.
De mi van akkor, ha máshonnan kell eltüntetni a folyadékot, például ruháról vagy szőnyegről? Nos, ott a zsírfoltra a legjobb megoldás a babahintőpor. Egy órát "áztassuk benne", majd mehet is a mosásba, vagy jöhet is a porszívó.
+ 2 tipp a konyhaszag vagy épp lefolyószag ellen:
Főzés után a "konyhaszag" gyorsan eltüntethető, ha egy késhegynyi kávét szórunk a főzőlapra. A mosogató lefolyója pedig tiszta marad, ha időnként háztartási szódát szórunk bele, és leöntjük forrásban lévő vízzel.