Sonka

Elárulja a jó húsvéti sonka titkát Dzsoni, a hentes

Oszlányi Gyöngyvér

Létrehozva: 2024.03.29.

Kötözött vagy parasztsonka? Vagy inkább füstölt tarja? Megkérdeztünk egy tapasztalt hentest, mondja el, mitől jó a húsvéti sonka.

Még szombaton is nagy a választék a piacon a húsvétra való húsfélélkből és van, aki szívesen hagyja az utolsó pillanatra a sonka beszerzését. De hogyan válasszuk ki a jó sonkát? A Bors  megkérdezte Dzsonit, a tapasztalt hentest, aki elmagyarázta nekünk a jó sonka ismérveit.

Dzsoni saját készítésű parasztsonkáját mutatja. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Bors

 

Először is, jó alapanyag kell, mert rossz húsból nem lehet jó sonkát csinálni

- mondta a hentes, aki már közel harminc éve saját készítésű házisonkával várja a vásárlókat húsvétkor is.

A húsvéti sonka akkor jó, ha hagyományos eljárással és klasszikus füstöléssel készül és nem gyorspácolással. Tapasztalat, hogy az emberek elsősorban a hagyományos, kötözött sonkát keresik, a férfiasabb ízeket kedvelők pedig a parasztsonkát. 

A legtöbb sonka a malac első és hátsó combjából készül

Felsálból készül a darabolt sonka, a comb dió részéből pedig a kötözött sonka, ami a legkedveltebb húsvéti étel. 

A jó sonka sóban pácolt

A sonkát kicsontozzák, hogy rendesen érje a só mindenhol, amiben 4-5 hétig forgatják, majd kiakasztják, hogy jól lecsöpögjön. A jó sonka víztartalma maximum 3-6 százalék között lehet. Akácfával  füstölik két és fél napig. Azért jó, ha tudjuk, hogy a nagyáruházakban kapható fóliázott sonkák többsége lapockából készül és tele van vízzel és adalékanyaggal, ráadásul a gyorspácolás sem igazán tesz hozzá a minőséghez. Így hát a piacon vagy a hentesnél érdemes combból készült kötözött változatot vagy parasztsonkát venni. A színe és az állaga alapján lehet az igazán jó minőségű húst kiválasztani.

A jó sonkában van zsír, nem lehet száraz a hús, nemcsak azért, mert a pácolásnak is jót tesz, hanem mert ez az emésztést is segíti. Az igazi parasztsonka sose száraz

 - tette hozzá a hentes, mikor magyarázta a pácolás fortélyait.

Széles sonkaválaszték található a henteseknél. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Bors

Így válassz sonkát a piacon!

A parasztsonka az egyik legkedveltebb fajta és a  leghosszabb ideig eltartható sonka, mivel régen nem volt hűtőszekrény, így a téli időszaban a padláson, később a hűvös kamrában tartották a háziasszonyok a húst. A kicsontozott változat a jó, mivel a hús minden részét éri a só, és ízletesebb is, ráadásul nem annyira macerás az előkészítése.

A füstölt sonka a sertés combjából vagy a lapockájából kihasított, sóval pácolt füstölt darab. 

Csak húsvétkor kapható a kötözött sonka, amely több darabból álló nagyobb színhús, hájréteggel burkolják, majd összekötik és 4-5 hétig tartó pácolást követően akáccal füstölik. 

Ez a legkedveltebb húsvéti étel, nemcsak a mérete miatt, mivel kisebb darab, fél kiló is vehető ebből a fajtából, hanem mert a az ünnepi vacsorán is jól harmonizál a tojás és kalács ízével. 

A másik kedvenc húsvétkor a füstölt tarja, amely a sertésfej mögötti nyakrész. Ezt a húsfajtát a szaftossága miatt szeretik, amit szintén hagyományos módon, sóval pácolnak és érlelnek, ráadásul nemcsak főzve, hanem nyersen is finom.

A jó sonkának kell egy kis zsír. Fotó: Northfoto

Mindent összevetve, a jó húsvéti sonka kiválasztása sosem egyszerű és ha van megbízható hentes, aki minőségi húst árul, akkor érdemes tőle venni az ünnepi asztalra valót, és a jó lakoma garantált.

A hentes videónkon meg is mutatja, milyen az igazi jó húsvéti sonka:

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek