Háború

„Ahogy elvitték, egyből be is lökték háborúzni, meghalt” – megrázó interjút adtak a Magyarországra menekült ukrán férfiak - videó

Bors

Létrehozva: 2024.05.30.

A katonaképes embereket a hadsereg gyakorlatilag bárhonnan elviheti, sehol sincsenek biztonságban – hangzott el a Tények riportjában.

Továbbra is háborús lázban égnek a nyugati politikusok. A németek például vissza akarják vezetni a sorkatonaságot, amit az állítólagos orosz veszély miatt az egész unióra ráerőltetnének” – hangzott el a Tények összeállításában.

katona, háború,
Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP 

Ukrajnában közben folyamatosan kényszersorozzák a férfiakat. A háború borzalmai elől sokan Magyarországra menekültek. Közülük most többen is exkluzív interjúban beszéltek a TV2 hírműsorának az átélt borzalmakról - írja a Mandiner

Az összeállításban elhangzott, hogy a megszokott háborúpárti retorikával, vagyis a kontinensünket egészét érintő állítólagos orosz fenyegetéssel sürgetik német politikusok a kötelező sorkatonaság visszaállítását, amelyet most a nőkre is kiterjesztenének.

A Magyar Nemzet cikkében Manfred Weber néppárti képviselő ötletéről is ír. 

A politikus az Unió egészére kötelezővé tenné a sorozást.

A lap úgy tudja, hogy Weber azt szeretné, ha a június 9-i választások után megalakuló Európai Parlament elsőként a sorkatonasg ügyét tárgyalná.

„Odaadták a fegyvert a kezébe, és sajnos meghalt”

„Ahogy elvitték, egyből be is lökték úgymond a háborúzni. Odaadták a fegyvert a kezébe, és sajnos meghalt” – ezt már egy Magyarországra menekült ukrán férfi mondta el a Tényeknek. 

A riportban kiemelték, Ukrajnában a háború kitörése óta folyamatosan kényszersorozzák a férfiakat, de a fronton viszont a túlélési esély nagyon alacsony.

A statisztikák szerint egy átlagos katona mindössze három óráig képes életben maradni a harctéren.

Emiatt sokan elszöknek az országból. 

Sehol sincsenek biztonságban

A katonaképes embereket a hadsereg gyakorlatilag bárhonnan elviheti, sehol sincsenek biztonságban. Erről több menekült is remegő hangon beszélt a csatorna stábjának. 

„Valaki csak az útszélén ment. Odamentek a katonák. Megkérték a papírját, és nem számít, hogy megfelelsz nekik vagy nem, mindenkit elvisznek”.

De a menekült férfiak arról is beszámoltak, hogy „a sorozótiszteket az sem érdekli, hogyha valakinek otthon kisgyereke van: 

akkor is elviszik, ha szétszakítják így a családokat. Sok esetben örökre”

– derült ki a riportból.

De arra is kitértek, hogy a katonák nem kapnak megfelelő felszerelést, sokszor a saját pénzükből kénytelenek beszerezni a szükséges fegyvereket, ami azért is különös, mert a Nyugat folyamatosan küldi a fegyvereket Ukrajnának. A NATO pedig már bevetésre alkalmas egységeket is szervez.

Ezekre a nyilatkozatokra Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált. „Ez nem a mi háborúnk! Amíg mi vagyunk kormányon, addig magyar fiatalok az orosz-ukrán frontra nem fognak menni”.

A teljes riportot alább tekintheti meg:


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek