Feltámadtak

Elhunytak szellemei portyáznak a Facebookon, ne dőlj be nekik!

Létrehozva: 2024.05.13.

Elhunyt ismerőseink adataival élnek vissza a csalók a Facebookon. Azon túl, hogy morbid, amikor elhunyttól kapunk üzenetet, még veszélyes is, mert így akarják megszerezni a féltve őrzött titkainkat.

Akcióba lendültek a kiberbűnözők. Az utóbbi időben egyre többen lettek figyelmesek arra, hogy már több éve elhunyt ismerőseik váltak elérhetővé a chaten. De még ennél is meghökkentőbb, amikor üzenet is érkezik tőlük. Ebben azonban semmi misztikus nincs, nem feltámadt szeretteink, ismerőseink akarnak kapcsolatba lépni velünk ilyen módon, hanem kiberbűnözők törték fel ezeket a profilokat. Más bőrébe bújva és ezzel bizalmunkba férkőzve próbálnak adatokat megszerezni a profilunkból, illetve a számítógépünkről. A szakemberek felhívják a gyanútlan felhasználók figyelmét, hogy ezeket az üzeneteket sohasem szabad megnyitni, sőt azonnal törölni kell!

Computer,Hacker,In,Hoodie.,Obscured,Dark,Face.,Hacker,Attack,,Virus
Elhunyt ismerősök válnak elérhetővé a chaten  Fotó: Max Acronym

Az internet világa számos lehetőséget tartogat a csalók számára. Régebben a furcsa emailek küldése volt divat, de az idő előrehaladtával egyre leleményesebb módszereket találnak ki a kiberbűnözők a féltve őrzött adatok megszerzésére. Ebben az esetben a csalók megtévesztően hasonló email címet használnak az eredetikhez, de ha jól megnézzük, ki lehet szúrni a különbséget. A legfontosabb, amit ebben az esetben tehetünk, hogy azonnal letiltjuk a levél küldőjét és töröljük a küldeményt.

 A kiberbűnözéssel foglalkozó szakemberek külön hangsúlyozzák, hogy ezeket a leveleket sohasem szabad megnyitni, mert ha rákattintunk, akkor aktiváljuk őket és azonnal zöld utat kapnak a telefonunkhoz, számítógépünkhöz és a levelezésünkhöz. A csalók célja az, hogy így megszerezzék a privát adatainkat. A legrosszabb esetben még a bankszámlánkhoz is hozzá tudnak férni és megcsapolják a verejtékes munkával félretett megtakarításunkat.
Az emailek után most a népszerű közösségi média, a Facebook van porondon, hiszen a bűnözők több profil felett is átvették az uralmat. Bármennyire is misztikusnak tűnik, lehetséges, hogy akár több éve elhunyt ismerősünk válik elérhetővő a levelezési platformon, vagy netán még üzenetet is küld számunkra. Az ilyen üzenetek esetében is hasonlóan kell eljárni, mint az emailek esetén: tiltani a küldőjét és azonnal törölni az üzenetet is. Nagyon fontos ebben az esetben is, hogy semmiképpen sem szabad megnyitni az üzenetet, mert akkor kiengedjük a szellemet a palackból és lehetőséget adunk rá, hogy az adathalászok hozzáférjenek a személyes adatainkhoz.
Nagyon fontos, hogy mindenki óvatosan és körültekintően használja az internetet és a közösségi portálokat, mert csak így tudhatja biztonságban az adatait.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek