Rendőrség

Ismét bizonyított a gondosóra: egy 86 éves életét mentette meg

B. V.

Létrehozva: 2024.05.28.

A komáromi rendőrök hősiesen küzdöttek, míg meg nem találták a kétségbeesett, hite vesztett asszonyt.

A 2022 tavaszán elindított Gondosóra program keretében egy egyszerű regisztrációt követően minden 65 év feletti, bejelentett belföldi lakcímű magyar polgár számára ingyen elérhetővé vált egy, a csuklóra vagy nyakba helyezhető kommunikációs eszköz. A GPS-szel és zuhanásérzékelővel is ellátott gondosóra fő funkciója a segélyhívás, amelyet szakképzett diszpécserek fogadnak a nap 24 órájában. Szükség esetén pedig továbbítják is a megfelelő helyre, legyen az egy előzetesen megadott ember, például családtag, barát vagy szomszéd, illetve egy szociális gondozó szakember. Vészhelyzet esetén a diszpécser akár a 112-es általános segélyhívón elérhető mentőszolgálattal, tűzoltósággal vagy rendőrséggel is felveheti a kapcsolatot. 

Így mentett életet a gondosóra. Fotó: Mogyoróssy Márton/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Pontosan ez történt május 13-án Komáromban, amikor is egy 86 esztendős gondosóra-felhasználó segélykérését fogadta a diszpécserközpont. Az asszony elektromos mozgássegítő járművével akadt el távol a lakott területektől. A Komárom-Esztergom vármegyei rendőrök a jelzést követően azonnal az idős hölgy segítségére siettek. Erről beszél most Hruby Ottó őrnagy, a Komáromi Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője, Várszegi Imre zászlós, körzeti megbízott és Póczik Máté őrmester, járőrvezető.

Május 13-án 12 óra 12 perckor kaptuk a bejelentést arról, hogy a 13-as főút és a Laktanya köz által határolt erdős területen egy idős hölgy elakadt a járművével. A bejelentés a Gondosóra-alkalmazás diszpécserétől érkezett, akit a nő hívott fel azzal, hogy teljesen eltévedt. Szerencsére az alkalmazás megadta a segélyhívás idején aktuális GPS-koordinátákat is, ami után, mivel lakott területtől távol volt, a kollégák azonnal elindultak a megjelölt pontra a tevékenységirányítási központ küldésére.

 - közölte Hruby Ottó őrnagy, aki koordinálta az egész mentést. Kiemelte, az eltűnt asszony felkutatásában a Komáromi, a Kisbéri Rendőrkapitányság és a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság állományából összesen 15 kolléga és két drón vett részt.

Az idős nő azért tévedt el, mert elektromos robogójával nem tudott önerőből továbbhaladni. Leszállt a mopedről és gyalog indult tovább a számára ismeretlen környéken. Sérülést a "kaland során nem szenvedett." Mint kiderült, azért indult eredetileg útnak, hogy a műszaki hibás járművét szervizbe vigye, de útközben teljesen eltévedt - írja a police.hu

A mentést nehezítette, hogy az asszony nem látott mag körül semmit, csak egy ismeretlen mező közepén állt, így nem tudott semmilyen koordinátával szolgálni a rendőrség számára. Annyi információt tudott csak nyújtani nekik, hogy hogy piros pólót és szalmakalapot visel: 

Ez sajnos nem sokat segített, hiszen először, elmondására támaszkodva, rossz útszakasz mentén kezdtük a keresést. Meg is láttunk egy piros pólós, szalmakalapos alakot, akiről közelebb érve kiderült, egy helyi gazda, aki a földjét műveli.

 - közölte Póczik Máté, akinek nem ez volt az első kutatása eltűnt személy után.

A komáromi rendőrök azonban a  kezdeti nehézségek után sem adták fel a keresést, hiszen tudták, az idős asszonyt a délutáni melegben a kiszáradás, a napszúrás vagy a hőguta veszélye egyaránt fenyegeti.

Akkor ijedtünk meg igazán, amikor a néni közölte velünk telefonon, hogy akkor ő most bemegy a közeli erdőbe. Erről igyekeztünk lebeszélni, mert tudtuk, hogy így a keresésbe bekapcsolódó drónos kollégáknak sokkal nehezebb dolguk lenne, mint nyílt terepen.

Segítséget végül az nyújtott számukra, hogy Póczik Máté felvetette, használják a rendőrautó hangjelzését, hátha a bajbajutott meghallja a szirénázást, ami nagyon jó ötlet volt, mert be is vált. A nő hallotta, honnét jön, merre tart a hangjelzés, így pontosítani tudták a kutatási területet és betájolni azt az útszakaszt, ahol ő haladt. Az idős asszony ekkorra azonban már teljesen elkeseredett. A rendőrök azzal próbáltak rá hatni, hogy meséljen a családjáról, az unokáiról. Arra kérték haladjon a főút felé. Végül ez sikerre vezetett, mivel az asszony közölte, lát egy tornyot:

Mi tudtuk, hogy az csak a régi lengyár kéménye lehet, így már nagy biztonsággal elirányítottuk arra a forgalmas útszakaszra, ahová időközben rádión elindítottuk a kutatásban részt vevő többi kollégát is. Az volt a legfontosabb, hogy erőt öntsünk az asszonyba, én végig azért imádkoztam, hogy el tudjon jutni a főútig. Ott találták meg a kollégák, és oda érkeztek a mentősök is, akik azonnal kórházba szállították. Szegény alaposan elfáradt, de nagyon örült nekünk

 – összegezte a kutatás eseményeit Várszegi Imre.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek