Apokalipszis

Kiadták a riasztást: napkitörés éri el a Földet, hátborzongató hatása lesz

Létrehozva: 2024.05.10.

20 év után kerül sor újra erre a jelenségre.

Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala (NOAA) a napokban súlyos (G4) geomágneses viharra vonatkozó figyelmeztetést adott ki. 2005 januárja óta ez az első ilyen riasztás.

Nap napkitörés napvihar bolygó
Napvihar éri el a Földet Fotó: Unsplash.com

A „szokatlan” napvihar a csúcserősség eléréséhez szükséges két óra alatt megzavarhatja az elektronikai eszközeinket, mint a GPS és az elektromos hálózatok működését. Az északi fényre emlékeztető látványosságot bocsát ki az Egyesült Államok középső része felett, egészen Észak-Kaliforniáig és Alabama államig.

A hatások már kora délután jelentkezhetnek, mivel az anyag és a mágneses mező kilökődése geomágneses viharokat okoz, amelyek károsíthatják a földi élőlényeket. Egyes területeken még az internetet is elmehet, emiatt a NOAA figyelmeztette a szolgáltatókat.

A NOAA Űridőjárás-előrejelző Központja (SWPC) - az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik részlege - figyelemmel kíséri a Nap tevékenységét a május 8-án kezdődött napkitörések és koronakidobódások (CME-k) sorozatát követően

- áll a felhívásban, ami megjegyzi, hogy a veszély miatt riasztást adtak ki péntek estére.

Utoljára 2005-ben adtak ki ilyen riasztást, mindössze 15 perccel később energikus protonok vihara érte el a Földet. A sugárzásfigyelők világszerte működésbe léptek, mivel fél évtizede a legmagasabb sugárzás érte a bolygót. Ez azonban nem tett kárt az internetben, mint ahogyan a most közelgő napvihar várhatóan teszi majd - írja a Metro.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek