Diagnózis

"3-5 éve van" - lesújtó diagnózist kapott az apa, akinek összeakadt a nyelve

Bors

Létrehozva: 2024.06.29.

A férfi egyre rosszabb állapotba került az évek során. Családja a végsőkig kitartott mellette.

Nincs gyógymód

- közölte a családdal az orvos, amikor megállapította, hogy Nigelnek három-öt éve van hátra.

Az ilyen pillanatok egyáltalán nem olyanok, mint amilyennek képzeled. Nincs elsötétedő ég, nincs mennydörgés. A szíved egy ütemet sem hagy ki, és a világ nem tartja vissza a lélegzetét. Minden marad a régiben, és mégis, számunkra soha semmi nem lesz már ugyanolyan

- nyilatkozta a megtört feleség, aki 2006-ben figyelt fel arra, hogy férje beszéde kezd elmosódni.

Úgy érzem, a nyelvem nem tartozik rám

- mondta egy alkalommal a feleségének a férfi, aki időközönként nehéznek érezte a beszédet. Ezután fordultak orvoshoz. Nigel vizsgálatok során esett át, mire kiderült, hogy motoros neuronbetegséggel küzd, aminek a hatására a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei pusztulása következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak. A betegség kiváltó oka nem ismert és nem gyógyítható.

A következő években a betegség tönkretette az egykor életerős Nigelt - írja a Metro. Először a beszéde volt érintett, majd lassan a lába következett. Járóbotot kapott, de később csak kerekesszékkel tudott közlekedni. A nyakából is elment az erő, ezért szükségessé vált egy nyakmerevítő, hogy egyenesen üljön. Körülbelül hat év múlva már a karjait sem tudta használni. Az anyuka, amíg csak tudta, addig a lányával ápolta a férfit, de később gondozóra lett szükségük. A férfi 2016 augusztusában már érezte, hogy az egész lényét tönkreteszi a betegség, a személyiségét is elveszti. Az utolsó közös karácsonyát 2016 decemberében töltötte családjával.

Nigel már hét éve elment, de ez még mindig nem tűnik valóságnak

- nyilatkozta a gyászoló feleség. Mint elmondta, a férje az orvosok által segített öngyilkosságot választotta.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek