Volán mögött

Autóval kirándulnál? Vigyázz, ezekért büntethetnek a rendőrök

Létrehozva: 2024.06.08.

Durva bírság járhat az utakon.

Itt a nyár, amikor egyre többen indulnak útra autóval, legyen szó hétvégi kirándulásról vagy hosszabb nyaralásról. Ne feledjük, a KRESZ-szabályok nyaralás alatt sem pihennek, így egy kisebb figyelmetlenségnek is súlyos ára lehet - hívta fel a figyelmet a Fanny magazinban Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd.

sofőr, autó, vezetés, KRESZ
Nyaralás közben sajnos könnyebb elfeledkezni a szabályokról  Fotó: Pexels

1. Csak józanul!

Ha már ittunk alkoholt, aznap ne üljünk volán mögé. Hazánkban zéró tolerancia van az alkoholt fogyasztó sofőrökkel szemben. A büntetés súlyossága az ittasság mértékétől függ: a több százezer forintos pénzbüntetés mellett akár évekre elbúcsúzhatunk a jogosítványunktól is.

2. Hátsó ülésen is!

Sokan elfelejtik, hogy a hátsó ülésen is kötelező bekötni a biztonsági övet, függetlenül attól, hogy lakott területen belül vagy kívül utazunk. Ha ezt nem tesszük meg, és a rendőr vagy az okos kamera észreveszi, nemcsak a sofőr, de az utas is pénzbírságot kaphat. Helyszíni bírság esetén 15 ezer forint, feljelentést követően 30 ezer forint büntetésre számíthatunk.

3. Ne száguldozzunk

Tavaly májustól szigorodtak a gyorshajtás szabályai, most már akár 1 km/óra sebességtúllépés is büntethető. Így tehát, ha lakott területen belül 51 km/órás sebességgel bemérnek, akkor akár 8 büntetőpont és 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kaphatunk. De ha túl gyorsan hajtottunk be például a traffipax kapu alá, akkor minimum 30, de akár 300 ezer forintos közigazgatási bírság járhat.

4. Piros a lámpa!

Teljesen mindegy, hogy éjszaka van vagy nappal, ma már szinte nemzeti sportnak számít a piros lámpán való áthajtás: a rendőrség 50 ezer forintos bírsággal és 8 előéleti ponttal bünteti a szabálysértést. Vigyázzunk, már a sárgánál is szabálytalan felgyorsítani, ha egyébként képesek lennénk biztonságosan fékezni.

5. Elő a fülhallgatóval!

Mindannyian tudjuk, hogy vezetés közben nem tarthatunk mobiltelefont a kezünkben. Mégis nap, mint nap látunk szabálytalankodókat. Inkább kapcsoljuk rá a mobilt a kihangosítóra, vagy használjunk headsetet, mert ha rajtakapnak minket, 10 ezer forintos helyszíni bírság és 3 büntetőpont, szabálysértési eljárásban 20 ezer forint összegű bírság járhat.

6. Büntetésből fékez 

Hazánkban is egyre gyakoribb, hogy a sofőrök büntetőfékezéssel próbálnak revansot venni a sérelmükért. Még ha nem is történt baleset, ez közúti veszélyeztetésnek minősül. Ha kamerával bizonyítható, a sofőr jogosítványát már a helyszínen is elvehetik, és 3 évig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

7. Előzni tilos!

Az előzés az egyik legveszélyesebb manőver a közúti közlekedésben. Ha például a záróvonalon, zebrán és közvetlenül előtte, be nem látható kanyarban, vagy vasúti átjáróban előzünk, 10 ezer forintos és 20 ezer forintos bírság jár a türelmetlenségünkért.

8. Elsőbbség a zebránál

Mindennapos látvány, hogy a zebrán átsuhannak a sofőrök, miközben az út szélén állnak az átkelni szándékozó gyalogosok. Ha nincs közlekedési lámpa, akkor a gyalogosátkelő helyen mindig a gyalogosnak van elsőbbsége. Ellenkező esetben 15 ezer forint helyszíni bírság jár, feljelentést követően a bírság megduplázódik.

9. Húzódjunk félre!

A legtöbb mentőautóban már van menetrögzítő kamera, így könnyen eljárás indulhat, ha nem adunk elsőbbséget vagy akadályozzuk a tovább haladásában: 10 ezer forint helyszíni bírságra számíthatunk, feljelentést követően az összeg megduplázódik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek