Veszély

Figyelmeztet a NASA: Egyszerre két aszteroida tart a Föld felé

K. C.

Létrehozva: 2024.06.27.

Már azt is tudni, mikor érkeznek meg az aszteroidák.

Egyszerre két hatalmas aszteroida is tart a Föld felé, ráadásul mindkettő hatalmas méretekkel rendelkezik. 

Fotó: Pixabay

A 2011 UL21 nevű aszteroida hatalmasnak számít a maga 2310 méter szélességével. Emiatt nagyobb, mint a földközeli objektumok 99 százaléka és nagyobb mint bármelyik hegy az Egyesült Királyságban. 

S bár elég nagy ahhoz, hogy a bolygógyilkos kategóriába tartozzon, csak töredéke a mérete a dinoszauruszokat kiirtónak vélt Chicxulub aszteroidának, amelynek szélességét körülbelül 10 kilométerre becsülik. Szerencsére azonban a (415029) 2011 UL21 ezúttal nem kerül túl közel, mivel a Föld és az űrszikla között mintegy 6,4 millió kilométeres távolságban lesz. A számítások szerint, június 27-én az esti órákban fog elszáguldani mellettünk. 

Június 29-én szombaton azonban egy másik aszteroida sokkal közelebb fog érkezni, kevesebb, mint a Föld és a Hold közötti távolságában várható az érkezése. A 2024 MK aszteroidát csak június 16-án fedezték fel. 

Bár közelebb lesz a Földhöz az újonnan felfedezett aszteroida, de lényegesen kisebb méretekkel rendelkezik, mivel csak 193 és 418 kilométer szélesre becsülik. Ám még így is nagy károkat okozhatna, ha becsapódna.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek