Átverés

Szintet léptek a netes csalók: pofátlan, amit már a Facebookon csinálnak

E. R. A.

Létrehozva: 2024.06.13.

Újabb fokozatra kapcsoltak az internetes csalók, hogy megkaparintsák az emberek pénzét. Az adathalászok most már nemcsak a megszokott módszerükkel trükköznek, hanem a posztok alatt, hozzászólásokkal bombázzák az áldozataikat. Ráadásul a Meta (Facebook) nevében írnak.

A napokban, június közepén kezdett terjedni a közösségi médiában az adathalászok új trükkje. Ha nem elég szemfülesek az internetezők, könnyen az adathalászok csapdájába eshetnek! 

Az adathalászok kommentek között szövik a hálójukat kamu történeteikkel /
Az adathalászok a kommentek között jelennek meg / Fotó:  Shutterstock  (illusztráció)

„A Facebook nem ír ilyeneket”

A netes csalók több módszerét sikerült már leleplezni az utóbbi időben. Sokan ismerik már a csalogató SMS-üzeneteket, amelyeket egy futárszolgálatnak álcázott adathalász küld, a Telekom vagy más szolgáltató nevében. Az is gyakori, hogy klónozott telefonszámról hívják az embereket és riogatják őket kitalált történeteikkel. A cél mindig ugyanaz: add meg nekik a banki adataidat, és ha bedőlsz nekik, minden pénzed az ő kezükbe kerülhet.

A trükköző csalók eszköztára végtelen. Legutóbb, június közepén egy csalók leleplezésével foglalkozó Facebook-csoportban riadóztatott egy férfi, hogy újabb „rafinériát” talált. Ezúttal a Meta (Facebook) nevében írogatnak a csalók, ráadásul jól kitalált történettel házalnak a kommentszekcióban.

- Ha ilyen szöveget láttok bármilyen posztotok, vagy posztok alatt, azok mind csalók, ne dőljön be senki ha ilyet kap. A Facebook nem ír ilyeneket posztok alá – figyelmeztetett Norbert, aki megosztotta a különös üzenetet, amit a Facebook nevében írtak a csalók.

Hazudnak, a pénzed kell nekik

A módszer egyszerű: a netes csalók Facebook-profilok bejegyzéseihez írnak, azt állítva, megsértették a szerzői jogot a tartalmaikkal. Az új trükknek egy állandó eleme van: egy linket is megosztanak „Fiókellenőrzés” címszóval, de valójában adathalász csapda az egész. Néhány kattintás, és a pénzedet és a személyes, Facebookhoz köthető adataidat is megszerezhetik. Légy óvatos!

A vezetőség letiltja azokat a Facebook-fiókokat, amelyek nem tudnak előfizetni a szolgáltatásunkra. Mert más felhasználók arról tájékoztattak bennünket, hogy Ön megsérti szerzői jogi feltételeinket

 - fogalmaznak a csalók a magyartalan szöveggel. Az ügyesen kitalált történetükhöz opciókat is felsorolnak: hamis fotók használata, mások bántalmazása miatt kaphatta az üzenetet az illető.

A figyelmeztető kamu üzenetben sürgetik a Facebook-felhasználót, hogy kattintson a linkre: 24 órát adnak erre. A magyartalan szöveg mellett mással is leleplezik magukat - egy masszázs szalon nevében is írnak,  ez pedig így szól: "FB Adatvédelem ©️ Súgó oldal 2024 Minden jog fenntartva. Moana Integrált Lomilomi Masszázs️."

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek