Hőség

Kikészít a kánikula? Akkor van egy rossz hírünk...

Bors

Létrehozva: 2024.06.26.

Megterhelő hatásokkal kell számolni a következő napokban! A kánikula nem kegyelmez, sőt!

Az elmúlt héten tapasztalható extrém trópusi meleg időjárás után bizonyára sokaknak felüdülést jelentett az érkező lehűlés. Viszont ők most ismét aggódhatnak – hívta fel a figyelmet a szakember. A kánikula visszatér, ráadásul rosszabb lesz, mint korábban volt!

hőség, kánikula, párakapu
Visszatér a kánikula, ráadásul alaposabban elbánik velünk, mint korábban  Fotó: Csapó Balázs

A hét végéig még viszonylag friss lesz a levegő és az éjszakai hőmérséklet, utána azonban visszatér a kánikula

– árulta el dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, aki szerint bár nem megyünk 35 Celsius-fok fölé, sokkal jobban megterhel majd minket az időjárás.

Ez a meleg sok szempontból terhelőbb lesz, mint a múlt hét volt, mivel sokkal magasabb lesz a páratartalom a csapadékosabb idő miatt. Ráadásul nemcsak a légzőszervi nehézségekkel és szívproblémákkal küzdő szenvednek majd

– fogalmazott a meteogyógyász. Eleinte a déli, majd később az északi tájakat is érinti a délnyugat felől érkező nedvesebb légtömeg, melynek köszönhetően megnő a záporok, zivatarok, széllökések gyakorisága. Ezen kívül az UV-sugárzás is nagyon magas, amit nem feltétlenül veszünk észre amiatt, hogy nincs olyan magasan a hőmérő higanyszála. 

Így védekezz a kánikula ellen!

Dr. Pintér Ferenc a Borsnak korábban elmondta:

Nemcsak eleget kell inni, pótolni kell a szervezet ásványi anyag és só készleteit is, melyet az izzadással elveszítünk. Ha ezt nem tesszük meg, a szervezet egyensúlya felborul, ami miatt eleinte hőgörcsök alakulnak ki, majd a hőkifáradás még komolyabb gondokat okoz.

Ebben az extrém esetben a szív gyorsabban ver, a vérnyomás lezuhan, a testhő a 40 Celsius-fokot közelíti, ilyenkor pedig azonnali segítségre van szükség. A szervezetet azonnal le kell hűteni, vizet kell inni és meg kell előzni, hogy komoly szervi károsodást okozzon a hőség. Ez sajnos a héten is így lesz, amire így továbbra is figyelni kell.

A szakember szerint a következő pár napban gyakoribbá válnak a rosszullétek, fáradékonyabbak, energiátlanabbak lehetünk, felerősödhetnek a gyulladásos folyamatok, hogy a fejfájást már ne is említsük. Éppen ezért jobb, ha amikor csak tehetjük, pihenünk, kikapcsolódunk, hogy könnyebben megbirkózhassunk a jelentkező panaszokkal.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek