Fizetés

Kártyával vagy appal fizetnél? Mutatjuk, melyik miért jobb!

N.T.

Létrehozva: 2024.06.30.

Sokan úgy vélik, hogy a készpénzfizetés ideje lejárt. Vannak, akik érintésmentes kártyákkal fizetnek, sőt, egyre többen használják telefonjukat a vásárlásra. Csizmazia-Darab Istvánt, az ESET biztonsági szoftvereket forgalmazó Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője elárulja, milyen veszélyekre kell figyelni.

1. Legyen rajta védelem

Ma már a telefonunkkal is biztonságosan fizethetünk, de fontos, hogy megfelelő beállításokat alkalmazzunk. Tartsuk naprakészen az operációs rendszert és az alkalmazásokat, valamint telepítsünk vírusvédelmi programot a számítógépünk mellett a mobilunkra is. Ezekben a biztonsági alkalmazásokban fizetésvédelem és adathalászat elleni funkció is elérhető - írja a Fanny magazin

iPhone, okostelefon, mobiltelefon, telefon, Pexels
Fotó: Pexels

2. Állítsunk be limitet!

Állítsunk be az NFC fizetéshez alacsony tranzakciós limitet. A banki alkalmazáson keresztül könnyedén elvégezhetjük ezt a beállítást, így minimalizálhatjuk a nagyobb összeggel járó esetleges illetéktelen tranzakciók kockázatát.

3. Jöjjön róla értesítés!

Folyamatosan figyeljük online egyenlegünket. Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha a bankunktól push üzenetet vagy e-mailes értesítéseket kérünk az összes számlánkon zajlódó pénzmozgásról, így sokkal könnyebben észrevehetjük az esetleges gyanús tevékenységeket.

4. Zárjuk le a telefont!

A telefonunk gyakorlatilag a pénztárcánk, ezért soha ne hagyjuk őrizetlenül. Fontos, hogy legyen valamilyen képernyőzár - minta vagy PIN-kód -, hogy megakadályozzuk az illetéktelen hozzáféréseket. A nagyobb biztonság érdekében az extra hitelesítéshez ujjlenyomat-ellenőrzést és arcszkennelést is beállíthatunk a PIN-kód mellett.

5. Vigyázzunk a csalókkal!

Gyakoriak az olyan átverések, amikor a bank vagy valamely hivatalos szerv nevével visszaélve szöveges üzenetet kapunk be nem fizetett bírságról, letiltott számláról. Soha ne kattintsunk a mellékelt linkre, gyanús programot ne telepítsünk ismeretlen forrásból.

6. Kövessük a nyomokat!

Használjunk olyan vírusvédelmet, amely lopásvédelmi funkciókkal is rendelkezik. Ennek segítségével a program még az akkumulátor lemerülése előtt elküldi a készülék utolsó bemért helyzetét, és fényképeket készít az elülső és a hátlapi kamerával, ha a tolvaj rossz PIN kóddal próbál belépni, vagy amikor megpróbálják kicserélni a SIM-kártyát. Emellett távolról törölni is tudjuk a telefonon lévő tartalmakat.

1. Fizetés bankkártyával

Fizetéskor mindig győződjünk meg arról, hogy senki sem látja, milyen számokat ütünk be a bolti terminálba. Ha a terminál meghibásodására hivatkozva kérik el a bankkártyát vagy a PIN kódot, soha ne adjuk ki a kártyát a kezünkből.

2. Csak saját eszközről

Mindig a saját számítógépünket vagy táblagépünket használjuk az online utalásokhoz, ezáltal nagyobb eséllyel észleljük, ha valamilyen gyanús tevékenység zajlik rajta. Kerüljük a kölcsönkért vagy nyilvános eszközök használatát, amivel a számlánkat és a megtakarításainkat veszélyeztetnénk.

3. Veszélyes a nyilvános wifi

A kedvenc kávézónkban vagy a főtéren elérhető nyilvános Wi-Fi nem a legmegbízhatóbb választás, hogy számlaegyenlegünket ellenőrizzük vagy kifizessük számláinkat. Ezekre a hálózatokra bárki felcsatlakozhat, és így könnyen rossz kezekbe kerülhetnek az adataink.

4. A rejtőzés mestere

Ha nem tudjuk elkerülni a nyilvános hálózatok használatát, érdemes VPN hálózatot alkalmazni. Ez a megoldás titkosított kapcsolatot teremt az internetes szolgáltatások és a számítógépünk között, így megakadályozva, hogy az adataink illetéktelen kezekbe jussanak.

5. Mindenhova más jelszó

Minden belépési helyen különböző, egyedi jelszót használjunk. Sose jegyeztessünk meg jelszavainkat a böngészővel! Ehelyett használjunk jelszókezelő programot, amely erős jelszavakat generál, előhívja, és biztonságosan eltárolja, nekünk pedig csak egyetlen mester jelszóra kell emlékeznünk.

6. Használjunk kétfaktorost!

Kapcsoljuk be a kétfaktoros hitelesítést az online számlánkhoz, amely SMS-sel vagy valamilyen plusz hitelesítő alkalmazással védi a banki belépési nevet és jelszót. Így, ha a banki jelszavunk rossz kezekbe is kerül, a második azonosítás nélkül nem lesz sikeres a belépés.

7. Vigyázz, kész, csapda!

A kiberbűnözők minden trükköt bevetnek, hogy megszerezzék bizalmas adatainkat. Ha olyan üzenetet kapunk, amely arra kér, hogy változtassuk meg a belépési adatainkat, vagy kattintsunk egy mellékelt linkre, semmiképpen ne tegyük!

8. Jelentkezzünk ki a fiókból!

Ha már befejeztük az online bankolást, szabályosan jelentkezzünk ki a banki oldalon. Ha egy támadó esetleg megpróbálná eltéríteni az online bankolás folyamatát, kevesebb kárt tud okozni, ha már nem vagyunk bejelentkezve fiókunkba.

9. Virtuálisan biztonságosabb

Internetes vásárlásokhoz a saját bankkártya helyett használjunk elektronikus virtuális kártyát. Csak a vásárlás előtt, közvetlenül a netbankunkon utaljuk át a vásárláshoz szükséges pontos összeget, így ez a pénz csak pár percig lesz elérhető az egyébként üres virtuális számlánkon.

10. Áldozatok lettünk?

Ha a banki adataink már veszélybe kerültek, akkor legelső teendőnk értesíteni a bankunkat. Itt akár a bankkártyánk azonnali letiltására is szükség lehet. Ha anyagi kárt szenvedtünk el, tegyünk rendőrségi feljelentést is.

11. Könyvajánló

A jövő titkai - Valóban a végét járja a brit monarchia? Újabb járvány sújt le ránk? Elkerülhetetlen a globális felmelegedés? A neves Nostradamus-szakértő, Mario Reading elemzése most kulcsot nyújt a próféciák értelmezéséhez.

Mario Reading: Nostradamus összes jóslata

5499 Ft, Alexandra Kiadó

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek