Hadgyakorlat

Nukleáris hadgyakorlat Oroszországban és Fehéroroszországban

Létrehozva: 2024.06.12.

Vadászgépeket és tankokat is felvonultatnak.

Oroszország és szövetségese, Fehéroroszország katonai együttműködése új szakaszba lépett a közös nukleáris gyakorlatok során. Az orosz fél közlése szerint a két hadsereg vadászgépeket és tankokat vonultatott fel egy gyakorlat során, amelynek célja az volt, hogy megmutassák a világnak katonai partnerségük felkészültségét - írta meg a Mandiner. Minszk számára a gyakorlatok módot jelentettek arra, hogy „növeljék készültségüket az úgynevezett megtorló fegyverek használatára” – mondta Viktor Hrenin fehérorosz védelmi miniszter.

oroszország, atombomba, nukleáris fegyver, rakéta
Oroszország a háború kitörését követően döntött a fegyverek telepítéséről
Fotó: Orosz védelmi minisztérium / AFP

Bár nem vesz részt közvetlenül Ukrajna inváziójában, és nincsenek saját nukleáris fegyverei, Fehéroroszország tavaly óta helyet biztosít néhány orosz taktikai nukleáris arzenálnak. A gyakorlatok kapcsán az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Moszkva „következetesen javítja védelmi képességeit” szuverenitásának védelme érdekében.

Vlagyimir Putyin elnök 2022 februárja óta gyakran fenyegette a Nyugatot nukleáris fegyverek használatával, ha Oroszország területét támadás éri – írja a Ripost

Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök
Fotó: Valery SHARIFULIN / POOL / AFP

Elemzők szerint Moszkva nukleáris fenyegetőzése arra szolgál, hogy elriassza a nyugati hatalmakat attól, hogy lehetővé tegyék Ukrajna számára orosz területek elleni csapások végrehajtását fegyvereikkel.

A taktikai nukleáris fegyverek kevésbé erősek, mint a hagyományos nukleáris fegyverek, és a harctéren is bevethetők, még a baráti erők közelében is. Eddig még egyetlen ország sem használta még taktikai nukleáris fegyvereit tesztelésen kívül.

A gyakorlatok néhány nappal az ukrajnai békecsúcs előtt kezdődtek, amelyet Svájcban rendeznek szombaton.

Bár körülbelül 90 ország vesz részt rajta, Oroszországot nem hívták meg, és Peking közölte, hogy Kína sem csatlakozik.

Putyin
Vlagyimir Putyin válaszol

Oroszország szerint a múlt hónapban Putyin által elrendelt nukleáris gyakorlat összefüggésben van „egyes nyugati országok provokatív kijelentéseivel és fenyegetéseivel 

– számolt be a Reuters. A hírügynökség szerint a gyakorlatok első szakaszában az orosz csapatok az Iszkander rakéták élesítését és bevetését, a légierő pedig a Kinzsal hiperszonikus rakéták élesítését gyakorolta. 

A kedden bejelentett második szakaszban az orosz és fehérorosz egységek közös kiképzésének kidolgozása történt „a nem stratégiai nukleáris fegyverek harci alkalmazására”

– közölte az orosz védelmi minisztérium.

Iszkander,
Iskander
Az orosz Iszkander / Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Az európai kontinensen meglehetősen feszült a helyzet, amelyet naponta provokálnak az európai vezetők, illetve Washington Oroszországgal szemben ellenséges új döntései és lépései. Ezért természetesen nagyon fontosak számunkra az ilyen gyakorlatok és a harckészültség fenntartása"

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, amikor a gyakorlatokról kérdezték.

Peszkov
Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője / Fotó: Alexander KAZAKOV / POOL / AFP

Az egyik orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételeken egy Iszkander rakétarendszer látható egy mezőn, amint beüzemelik a rakétákat. Illetve bemutattak Kinzsal rakétákat szállító MiG-31-es szuperszonikus elfogó repülőgépek, valamint Tupoljev Tu-22M3-as nagy hatótávolságú szuperszonikus bombázókat is. 

Macron hosszú ideje fenyegetőzik

A nukleáris hadgyakorlatok az orosz fél részéről válasz a nyugati fenyegetésekre. Mint ismert, Emmanuel Macron francia elnök NATO-csapatokat akar Ukrajnába küldeni, továbbá felhozta azt is, hogy szükség esetén atomháborúba kezdene, mivel azt mondta, hogy támaszkodni kell a nukleáris arzenálra is az Oroszország elleni háborúban. 

Emmanuel Macron, EmmanuelMacron, francia politikus, 2017. május 14-től az ötödik francia köztársaság nyolcadik elnöke és Andorra társhercege
Emmanuel Macron francia köztársasági elnök NATO-cspatokat küldene Ukrajnába 
Fotó: Photo by Miguel Schincariol / AFP

 

A napokban Macron jelezte, hogy 4500 ukrán katonát fognak kiképezni, Mirage 2000-5 gépeket küldenek az ukránoknak és franciák fogják kiképezni a pilótákat. Így egy úgynevezett "francia brigád" fog szolgálni Ukrajnában - ők ukránok, csak franciák képezik ki őket. A "francia brigád" kifejezéssel nyilvánvalóan a harmincas évekre, a spanyol polgárháború nemzetközi brigádjaira utalt.

Ukrajna független, mondta Macron, tehát miért is ne lehetne ukrán földön ukránokat kiképezni franciáknak? Vlagyimir Putyin szóvivője szerint ezzel a francia kiképzők legitim célpontokká válnak.

Mindezek mellett Macron csak fokozta a háborús pszichózist kijelentéseivel.

Franciaország kész megnyitni a vitát a nukleáris fegyvereket is magában foglaló európai védelmi politikáról 

– mondta Emmanuel Macron francia elnök az Ebra cégcsoport kelet-franciaországi regionális lapjainak adott interjúban.

Szeretném elindítani ezt a vitát a rakétaelhárító védelemről, a nagy hatótávolságú képességekről és a nukleáris fegyverekről azoknak az államoknak az esetében, amelyek rendelkeznek ilyenekkel, vagy amelyeknek a területére telepítettek amerikai atomfegyvereket. Tegyünk ki mindent az asztalra, és nézzük meg, mi nyújt számunka valódi védelmet, hiteles módon"

– fejtette ki a francia államfő.

Harkiv megyében Vovcsanszk városa felé hajtanak végre támadóműveleteket az orosz erők, kedd reggel óta már csaknem 40 katonai összecsapás történt a fronton – közölte az ukrán vezérkar a Facebook-oldalán közzétett délelőtti helyzetjelentésében.

A katonai vezetés közlése szerint az elmúlt 24 órában a támadók 79 embert veszítettek a harkivi régióban, közülük 26-an meghaltak. Megsemmisült egy harckocsijuk, három páncélozott harcjárművük, kilenc egyéb katonai járművük és hat haditechnikai felszerelésük.

Két orosz harckocsi, egy páncélozott harcjármű és három tüzérségi rendszer megrongálódott. Az ukrán csapatok 22 ellenséges óvóhelyet és egy lőszerraktárt találtak el.

Nazar Volosin alezredes, a keleti országrészben harcoló csapatok Horticja elnevezésű hadműveleti és stratégiai csoportosításának szóvivője cáfolta az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek, hogy az orosz erők elfoglalták volna Ivanyivszke falut a donyecki régióban lévő Csasziv Jar mellett.

„A település Ukrajnához tartozik, az ukrán fegyveres erők ellenőrzik a helyzetet a térségben”

– szögezte le. A tiszt egyúttal hozzátette, hogy az orosz megszállók továbbra is rohamozzák, és mindenféle fegyverrel lövik a falut.

Az ukrán katonai hírszerzéshez tartozó Nemzetközi Légió „Sef” (Főnök) fedőnevű vezérkari főnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Ukrajnában katonai szolgálatra szerződött külföldi állampolgároknak lehetőségük van a szerződésük idő előtti felbontására.

Erről abban a dokumentumfilmben beszélt, amely a légióról készítettek, és amelyből a katonai hírszerzés idézett honlapján.

„Ez egy kedvezmény, hogy aláírnak egy szerződést, de nem kötelesek itt maradni egy, két, három vagy öt évig. Ha valaki több hónapig marad, látja, mi történik. Lehet, hogy idő kell neki, hogy átértékelje, megértse, készen áll-e a szolgálat folytatására” – magyarázta a légió vezetője.

A Donyeck megyei ügyészség kedden közölte a Facebookon, hogy az orosz hadsereg hétfő éjjel 500 kilogrammos irányított légibombát dobott a régióban lévő Kosztyantinyivka lakóövezetére, aminek következtében öt ember megsérült.

Vadim Filaskin, a megye kormányzója arról adott hírt, hogy az elmúlt nap során orosz ágyúzások miatt egy helyi lakos vesztette életét, és kilenc sebesült meg a régióban.

Oleh Szinyehubov, a szomszédos Harkiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy meghalt a kórházban az a 77 éves férfi, akit a megyeszékhely, Harkiv város hétfői orosz bombázása után ástak ki a romok alól. A támadásnak vele együtt nyolc civil sérültje lett.

Az ukrán vezérkar közzétette, hogy az ukrán erők egy újabb orosz Szu-25-ös orosz csatarepülőgépet lőttek le a Donyeck megyei Pokrovszknál. A vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta az 528 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek a Szu-35-ösön felül 23 orosz harckocsit, 46 tüzérségi és öt légvédelmi rendszert, valamint 13 drónt.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek