Választások

Rekordszámú érvénytelen szavazat a főpolgármester-választáson

Bors

Létrehozva: 2024.06.10.

Reménykedhet Vitézy Dávid?

– Egészen biztosan újra számlálásra lesz szükség, hogy egyértelműen kiderüljön, ki lesz Budapest főpolgármestere – jelentette ki vasárnap főpolgármester választási eredményváróján Vitézy Dávid.

Nem is érdemes csodálkozni a főpolgármester-jelölt kijelentésén, hiszen a jelenlegi főpolgármester nagyon szoros közdelemben, mindössze 324 szavazattal nyerte meg a vasárnapi önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

Azonban Vitézy Dávid még a százszázalékos feldolgozottság előtt jelezte, 22 ezer érvénytelen voks miatt kezdeményezik a szavazatok újbóli ellenőrzését.

Ennek lehetőségéről Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője azt mondta a Magyar Nemzetnek, a választási eljárási törvény világosan meghatározza, hogy mikor minősül érvénytelennek egy szavazat: ha nem felel meg az érvényes szavazás már említett feltételeinek, vagy ha olyan jelöltre adták le, aki kiesett.

Információik szerint számos esetben megtörtént, hogy a Fidesz–KDNP egykori főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra mellé húzták be a voksukat a választók úgy, hogy annak neve már át volt húzva. 

De olyan esetről is van információnk, hogy egyes szavazókörzetekben úgy adták ki a szavazólapot, hogy a kormánypártok egykori jelöltje nem volt áthúzva, amely esetében már jogsértésnek minősül. 

Persze, ahhoz, hogy ez kiderüljön, megfelelő bizonyítékot kell felmutatni a lezárt szavazólapkötegek újrabontásáért. A lapunknak nyilatkozó szakértő hangsúlyozta: az újra számlálás eléréséhez bizonyítani is kell, hogy az eredménymegállapító döntés törvénysértő volt-e, vagy pedig hogy az eredmények összesítésénél történt-e jogsértés.

De amennyiben az újraszámlálás elérése után valóban találnak törvénytelen szavazatokat, akár újra is kiírhatják a választást egyes körzetekben.

Azonban hangsúlyozta, a választási eljárás a rövid határidőkre épül, jellemzően három nap áll rendelkezésre jogorvoslatok benyújtására és elbírálására is, tehát Vitézy Dávidnak hamar lépnie kell. – Az újraszámlálás ugyanakkor részben kivételt jelent ez alól, itt az elbírálás határideje hat nap. Ha tehát valóban lesz ilyen jogorvoslati kérelem, akkor akár jövő hétig is elhúzódhat az eljárás – emelte ki. 

Vitézy Dávid egyébként nemrég azt posztolta, hogy vannak információik lehetséges csalásokról. – Nyitott kérdésből és gyanúból rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord. Karácsony Gergely százszázalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőnk közötti különbség. A már birtokunkban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya – jelezte friss bejegyzésében az LMP jelöltje. 

– Kérem a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzenek meg, minden befolyási kísérletet akadályozzanak meg, és tegyék lehetővé, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon tudjon zárulni ez a rendkívül szoros főpolgármester-választás

– küldött üzenetet Vitézy a választás lebonyolítóinak. 

A Momentum haláltusája: Fekete-Győr András visszatérne elnökként

Tovább vergődik a Momentum, ami tegnap a választásokon gyakorlatilag megsemmisült.

 

„Ma délelőtt bejelentettem a Momentum Mozgalom közösségének, hogy a párt soron következő tisztújításán elindulok az elnöki tisztségért” – írta hétfőn a közösségi oldalán Fekete-Győr András. A vasárnapi választások tükrében a baloldali politikus úgy véli, rá van szüksége pártjának ahhoz, ha ismét sikeres szeretne lenni. 

A választási eredmény ugyanis összességében drámai mélypontja a Momentum történetének

– ismerte be.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Momentum legutóbbi elnöke, Donáth Anna az európai parlamenti eredményeket kudarcként értékelte, ezért lemondott az elnöki tisztségről.  

Nem is csoda, hiszen a vasárnapi választások egyik legnagyobb vesztese a Momentum: nem jutott be a Fővárosi Közgyűlésbe, de még az EP-választáson sem sikerült mandátumot szereznie. 

2019-ben a Momentum listájára 344 ezer ember szavazott, idén viszont csak 161 ezer. Ez egy mandátumra sem volt elég. Donáth Anna egyébként tegnap az eredmények ismertetése után még azt mondta, hogy nem mond le, azóta, úgy tűnik, változtatott az álláspontján, kérdés, hogy mi állhat a pálfordulás hátterében.

A választásokat értékelve vasárnap Nagy Ervin  rámutatott: a legnagyobbat a Momentum bukta, amelynek a jövője szintén megkérdőjeleződött. 

Szerinte a kudarc mögött egyértelműen az áll, hogy a választópolgárok megbüntették őket az uniós munkájuk miatt.

– Még a saját szavazóiknak sem volt szimpatikus, hogy folyamatosan a hazájuk ellen áskálódtak, és büszkék voltak arra, hogy nekik köszönhetően sokáig nem jutottunk hozzá a nekünk járó uniós pénzekhez, illetve még mindig vannak befagyasztott források – magyarázta a politikai elemző.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek