politik

Vitézy az Alkotmánybírósághoz fordul, és gratulál Karácsonynak, hogy így tud örülni saját indítványa bukásának

Metropol

Létrehozva: 2024.06.26.

A Kúria eltasította Karácsony Gergely indítványát, és helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amely szerint a következő öt évben is Karácsony Gergely lesz Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely ennek nagyon örül, Vitézy Dávid pedig közölte: furcsállja, hogy Karácsony örül saját indítványa bukásának, vizsgálja a döntést, és fenntartja az alkotmányjogi panasz lehetőségét.

Egyelőre úgy tűnik: Karácsony Gergely marad a főpolgármester ősztől, mivel a Kúria helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését. De még nincs vége minden jogorvoslati lehetőségnek: Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordulhat, és gratulált Karácsonynak, amiért így örül neki, hogy visszautasították a saját kérését - írja a Metropol.

Vitézy Dávid és Karácsony Gergely

Múlt hétfőn mind Karácsony Gergely, mind Vitézy Dávid közölte, hogy megtámadja a Kúrián a választásról szóló NVB-határozatot.

Vitézy Dávid azért, mert szerinte két kerületben Szentkirályi Alexandra nevének helytelen kihúzása indokolja az új választást legalább abban a két kerületben, Karácsony Gergely pedig a visszaélések lehetőségének sokasága (szavazatok kötegelése, borítékolása, urnabontás körülményei, újraszámlálás indoklása) miatt az egész városban újraszavaztatott volna - akkor még... Most viszont, hogy a Kúria elutasította az erre vonatkozó indítványát, nagyon örül neki...
Jelen állás szerint minimális különbséggel, egész Budapesten mindössze 41 szavazattal nyert Karácsony Gergely Vitézy Dáviddal szemben.

A Kúria döntése ellen az Alkotmánybíróság előtt még alkotmányjogi panasszal élhetnek a felek.

Gratulálok Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi

- írta Vitézy Dávid a Facebookon. Hozzátette:  a Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. "Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom, az Alkotmánybírósághoz is fordul még ezügyben. A Kúria döntésének a korábbi általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom."

"Rendkívül aggasztónak tartom a város szempontjából azt az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, mely keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek; a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket; és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek. Eközben a saját legitimációját is tönkretette az új főpolgármester-választás követelésével" - tette hozzá..

Vitézy Dávid szerint

Karácsony Gergely nem megvédte a „Budapest köztársaságot”, hanem nevetségessé tette, és újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város.

Azt is írta, hogya főpolgármester-választással kapcsolatos minden választási eljárási jogorvoslatot követően legitim főpolgármesternek fogom tekinteni Karácsony Gergelyt, de ha azonban komolyan vesszük Karácsony Gergely korábbi szavait, akkor viszont ő saját magát nem tekinti annak. Továbbra is fennáll: ha egy szó is igaz volt abból a hisztérikus vádaskodásból, amit az NVB épülete előtt tartott tüntetésén a főpolgármester elmondott, és amire hivatkozva szerinte egész Budapesten új főpolgármester-választás kell, akkor ezt a helyzetet a lemondásával bármikor előállíthatja.

Karácsony Gergely diadalittas posztjában viszont közölte: nem mond le.

Így jelenleg ott tartunk, hogy a Kúria szerint is Karácsony Gergely marad a főpolgámester, de még él a jogorvoslat lehetősége az Alkotmánybíróság felé. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek