A Balaton partján nyaralva sokszor megfeledkezünk arról, hogy a konyhákon azért dolgoznak, hogy a mi pihenésünk minél önfeledtebb legyen. A Balatoni Turizmus Szövetség éppen ezért változtatna a vendéglátósok megbecsülésén.
Ki ne járt volna már úgy, hogy a szabadság önfeledt perceit a Balaton partján töltve egy strandbüféhez állt sorba, hogy csillapítsa az éhségét, de akár a kiszolgálásban, akár az étel minőségében kivetnivalót talált és azonnal gorombáskodni kezdett. Egy mondás szerint csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. De vajon megfordult-e a fejünkben egy-egy ilyen kellemetlen szituáció alkalmával, hogy amíg mi a vízparti hűsölést hagytuk félbe egy jóízű ebéd miatt, addig a vendéglátósok bizony kőkeményen dolgoznak egész nap, sokszor 40, sőt gyakran 50 Celsius fokban azért, hogy mi megtölthessük a hasunkat?
Pedig a konyhákon dolgozók egyáltalán nincsenek irigylésre méltó helyzetben, pláne most, amikor a hőség rekordokat döntöget. Ők azok, akik ebben a tikkasztó kánikulában is megtesznek mindent annak érdekében, hogy a Balatonnál nyaralók jól érezzék magukat – miközben nekik extrém körülmények között kell dolgozniuk. Már belegondolni is izzasztó, hogy mit jelent ilyen forróságban órákon át talpon lenni, tálcákat cipelni, forró ételeket felszolgálni és mindemellett mosolyogni.
Ezek a dolgozók tudják igazán, hogy milyen is az igazi pokol konyhája – nem pedig az amerikai gasztro-reality műsort vezető Gordon Ramsey. Ennek ellenére sokszor nem kapnak kellő tiszteletet és megbecsülést a vendéglátásban dolgozók. Ezen változtatna a Balatoni Turizmus Szövetség, amely arra kéri a turistákat, hogy ezekben a napokban gondoljanak kicsit azokra, akiktől az ételt kapják és legyenek türelmesebbek a vendéglátásban dolgozókkal.
Az éttermek konyháiban pokolian forrók ezek a napok, ahol a pincérek és a konyhai dolgozók emberfeletti körülmények között végzik a munkájukat. Miközben mi italokkal és ízletes ételekkel hűsölünk, ők a forró gőzben és a tűzhelyek mellett izzadnak, hogy kiszolgáljanak minket, elviselhetetlen párában, nehéz fizikai munkát végezve
– mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.
A szövetség ezért akciót indított annak érdekében, hogy felhívják a vendégek figyelmét arra, hogy a pincérek és a konyhai dolgozók is emberek. Ők is elfáradnak és néha hibáznak is. De ez nem jelenti azt, hogy tiszteletlenül kellene bánni velük. Pláne annak tükrében, hogy a konyhákon dolgozók vastagon hozzájárulnak a nyári pihenésünkhöz.
Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója elmondta, hogy a szövetség arra kéri a vendéglátásban, turizmusban tevékenykedőket, hogy egy, a közösségi médiában elhelyezett posztban kérjék meg a vendégeiket arra, hogy legyenek türelmesebbek az éttermekben.
Szeretnénk, ha a vendégek – ha tehetik – egy rövid tapssal, vagy legalább egy apró mosollyal jelezzék az őket kiszolgálóknak: értékelik, hogy ebben a nagy melegben is megpróbálnak helytállni. Egy mosoly, egy köszönet, egy kis borravaló sokat jelenthet számukra, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a forró nyári napok elviselhetőbbek legyenek számukra is.
Az akció támogatóit arra kérik, hogy minden egyes posztban használják „Ne csak ízlelgesd, de becsüld is a konyhai dolgozók munkáját!” mondatot – és használják a #tiszteletakonyhanak vagy a #tiszteletapincereknek hashtageket.
Legyünk türelmesek, kedvesek és hálásak a vendéglátósoknak a munkájukért!