Remény

"Ha nem fog mozogni, az izmai elsorvadnak" - hat év után először állt lábra Szofi, ennek köszönhető a csoda

IF

Létrehozva: 2024.07.02.

A 6 éves Szofika már tucatnyi agyműtéten, kezelésen van túl, ám a könnyebb életért vívott küzdelme tovább folytatódik. Most minden energiáját abba fekteti, hogy egyszer képes legyen egyedül járni.

Ahogy lapunk arról korábban beszámolt, a hatéves Gondár Szofika egy igazi harcos, aki már nagyon sok megpróbáltatáson van túl. Babaként agyvérzése volt, és emiatt állandó kezelésekre, fejlesztésekre szorul, de sosem adja fel. Szüleinek sikerült összegyűjteniük a pénzt egy varsói csípőműtétre, ahol a kislány lényegében egy új testet kapott, amiben sokkal jobban érzi magát és ami a legfontosabb: esélyt kapott arra, hogy járni tanulhasson. A kislány a napokban már meg is tette első lépteit.

Szofi első lépései nagyon meghatóak voltak / Fotó: Facebook/Együtt Szofi Mosolyáért Alapítvány

A kitartó kislány hatalmas küzdelmet folytat a mozgással is. Az orvosok azt jósolták neki, hogy ágyban fekvő magatehetetlen felnőtt lesz. Két éve pedig csípőficamot is diagnosztizáltak nála, ami miatt nem tudott terpeszteni a lábával, az izmok pedig tovább rövidültek. A műtétet sokáig halasztaniuk kellett a rohamok miatt, de végül 2023 szeptember 27-én végre megműthették a kislányt. Szofi élete teljesen megváltozott azóta, nagyon pozitív és nagyon látványos a változás. Családja mindent megtesz annak érdekében, hogy az orvosok jóslata ne valósuljon meg. Most egy modern robotgéppel a kislány első lépéseit is megtette, amiről az édesanyja büszkén számolt be a közösségi oldalon.

Szofi az első próbanap alkalmával fülig érő mosollyal, könnyedén lépkedett a robot segítségével. Annyira nagy boldogság őt így látni: 6,5 év után először megtapasztalhatta az igazi járás élményét, tökéletes járásmintával, amit egy járókeretben lehetetlen így megtapasztalni

– számolt be az élményről az édesanyja, Beatrix..

Egy sérült idegrendszernek ezerszer több munkát kell bele tennie a legkisebb mozdulatba is. Beatrix elmondása szerint végtelenszámú ismétlésre van szükség ahhoz, hogy bármilyen mozgás beépüljön és Szofi önállóan végre tudja hajtani azt.

A kislány kitartóan küzd / Fotó: Facebook/Együtt Szofi Mosolyáért Alapítvány

Ha nem fog mozogni csak feküdni elsorvadnak, legyengülnek az izmai, ha a csontjai nem lesznek terhelve, csontritkulása lesz, súlyos deformitásai, ami már sem az állást sem az ülést nem fogja lehetővé tenni. Kontraktúrái lesznek, ami borzalmas fájdalmas izommerevséggel jár, beszűkül az ízületeinek a mozgástartománya és nem fog tudni szinte már megmozdulni se. 

– részletezte, majd hozzátette: ez nagyon kemény munka, ami a növekedéséig, 12-14 éves korig elengedhetetlen. A lehető legjobb fizikai állapotban kell várnia ezt az időszakot, hogy elkerüljék az újabb állapotromlást és deformációkat. 

Az első és legfontosabb lépés a csípőműtét volt, ami lehetőséget adott Szofinak arra, hogy járni tanuljon és egy élhetőbb élete legyen, egy jó fizikai állapotú testben, fájdalmak nélkül. Igaz, hosszú út áll még előttük, de kitartóan veszik az újabb és újabb akadályokat és nem adják fel, amíg a kislány álma, hogy megtanuljon járni, nem teljesül.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek