Remény

"Az orvosok nem tudták biztosra ígérni, hogy életben marad" – súlyos májbetegséggel küzd a 7 éves Máté

IF

Létrehozva: 2024.07.07.

A nyíregyházi 7 éves Toronyi Máté tavaly nyáron kis híján elvérzett, amikor trombózis alakult ki a májában. Az elzáródás miatt szétpattant egy ér a nyelőcsövében, majdnem belehalt a vérveszteségbe. Bár az orvosok úgy gondolták nem éli túl, Máté kitartóan harcolt az életéért.

Bár Máté még csak 7 éves múlt, de egy nagyon komoly betegséggel kell megküzdenie. Az idült májelégtelensége tavaly júliusban majdnem a kisfiú életébe került. Szerencsére azóta kíváló orvosok kezébe került, akik mindent megtesznek azért, hogy a májtranszplantációra minél később kerüljön sor. Anyagilag elég nehéz helyzetbe került a család. Az albérlet mellett plusz költségként jelentkeznek az utazási költségek Budapestre és a különböző gyógyszerek, vitaminok. – írja a Szívvel, lélekkel egy jobb életért jótékonysági licitcsoport.

Máté szülei mindent megtesznek gyermekükért  Fotó: Facebook/Szívvel, lélekkel egy jobb életért jótékonysági licitcsoport

A kis Máté élete nem indult gördülékenyen. Koraszülöttként sürgősségi császárral jött világra, majd egy évvel később egy vérvételből derült ki, hogy alacsony a trombocita száma. Ezt követően immunerősítő kezelésre volt szüksége, majd 2019 januárban csontvelő mintát vettek, hogy kizárják a leukémiát. Novemberben pedig beütött a baj: Mátét vérhányással mentő szállította kórházba.

"Egy évvel később ismét vérhányással került kórházba, ezért újabb csontvelőmintavételt javasoltak, ami szintén negatív lett. Sajnos 2023 tavaszán ismét vérhányással került a nyíregyházi kórházba, ahonnan átküldtek minket Debrecenbe lépeltávolítás miatt időpont egyeztetésre." – kezdte el mesélni a kisfiú történetét a csoportban Zoltán, Máté apja, aki hozzátette: végül a lépet nem kellett eltávolítani, viszont pár hónappal később a nyelőcsőben lévő ereket gyűrűzni kellett. A vérzéseket a nyelőcsőben lévő visszerek okozták. A gumigyűrűk felhelyezésével elzárják ezeket az ereket, megakadályozva ezzel a további vérzést.

Mátét épphogy hazaengedték, másnap hajnalban ismét vérhányással került az intenzív osztályra. A kisfiú annyi vért hányt az intenzív osztályon, hogy azonnal a műtőbe vitték. A vérzés intenzitása miatt gyomorszondát kapott. Az instabil keringés miatt pedig gépi lélegeztetésre került. 

Máté szeptemberben kezdi az iskolát  Fotó: Facebook/Toronyi Zoltán

Az orvosok nem tudták biztosra ígérni, hogy Máté életben marad. Végül Budapestre szállították a Semmelweis gyermek klinika intenzív osztályára. Ott megállapították, hogy májtrombózisa van.

 – árulta el.

Idén januárban elvégeztek egy nagyon veszélyes műtétet Mátén. A májba egy műeret ültettek be, ami biztosítja a megfelelő véráramlatot. Közben az orvosoknak a lépnél is meg kellet oldaniuk egy hatalmas értágulatot. Nyíregyházáról folyamatos vizsgálatokra járnak Budapestre, ami sajnos anyagilag nagyon megterheli a családot.

Elvesztettem a két munkahelyemet, ezért én vagyok a kisfiammal GYOD ellátáson. A feleségem dolgozik. Máté speciális étrenden van. Sajnos tojás, tej, tejfehérje érzékenység és felszívódás zavar is fennáll nála. Albérletben élünk, nagyon megterhelnek anyagilag a Budapesten való tartózkodások, a külön étrend a kisfiamnak, valamint a rendszeres vitaminok, fájdalomcsillapítók, amit nem támogat a közgyógy. Máté szeptemberi iskolakezdése is nagy kiadást fog jelenteni. 

– részletezte.

Ha támogatni szeretnéd Mátét és családját ERRE A LINKRE kattintva találod meg az utalási információkat.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek