Rémisztő felfedezés

A kutatókat is leverte a víz attól, ami az óceánból előkerült

Bors

Létrehozva: 2024.07.23.

Nem csak a vízben, hanem a cápák szervezetében is rémisztő anyagot azonosítottak.

„Kokaincápákat” találtak Brazília partjainál. Ez az első alkalom, hogy a tudósok kokainnyomokat fedeztek fel a hegyesorrú cápák szervezetében. Míg a mikroműanyagok és az olajfoltok megjelenése a tengerekben és az óceánokban manapság sajnos gyakorinak mondható, a drog feltűnése újabb aggodalomra ad okot.

A kutatócsoport szerint a kokain egyre gyakoribb használata, a nem megfelelő szennyvíztisztítás, valamint a vízben sodródó kábítószer-csomagok feltűnése a vadon élő állatokra is hatással van – írja az iflscience.com. A cápák fontos szerepet játszanak az egészséges ökoszisztéma fenntartásában, a „környezeti változások őrszemeiként” így általában elsőként náluk figyelhető meg, ha valami nincs rendben.

Annak megállapítása érdekében, hogy került-e kokain a cápákba, 2021 szeptembere és 2023 augusztusa között 13 hegyesorrú cápát vizsgáltak meg boncolással, amelyeket halászok fogtak be Rio de Janeiro partjainál. Azért ezt a fajt választották, mert egész életüket part menti élőhelyeken töltik, így jó eséllyel ki vannak téve az emberi eredetű szennyezésnek. A helyzet azonban súlyosabb, mint gondolták: minden minta pozitív lett kokainra. 

A tanulmányból nem derül ki egyértelműen, hogy a kokainnak volt-e valamilyen hatása a cápákra, bár ennek következményeit  más halakban, például angolnában és zebrahalban már igazolták. Utóbbiak esetében a kokain befolyásolta a fehérjéket, valamint megváltoztatta a bőr-, illetve a hormonműködést. A tanulmány a Science of the Total Environment folyóiratban jelent meg.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek