Nyár

Riadó! Ha ilyen csípést veszel észre magadon, azonnal fordulj orvoshoz!

B. V.

Létrehozva: 2024.07.03.

Érdemes odafigyelni, egyes esetben rögtön gyógyszertárba rohanni. Mutatjuk, miért.

A nyári napsütést, a tökéletes időjárást mindenki a lehető legjobban szeretné kiélvezni azokban a pillanatokban, amikor épp nem kell dolgoznia. Épp ezért rendkívül idegesítő a sok repkedő rovar, akik a melegben előszeretettel jelennek meg és csípnek, vagy épp harapnak bele az emberek bőrébe. Ezek többségétől nem kel tartani, azonban vannak olyan esetek, amikor jobb, ha gyógyszertárba megyünk és kérünk rájuk valami csodaszert. De, hogy milyen fertőzött rovarok esetén van erre szükség? Mutatjuk!

strand, nyár, napsütés, strandidő, kánikula, meleg
Nincs bosszantóbb a tökéletes nyári időt megzavaró rovaroknál. Fotó: Pexels 

1. Darazsak, méhek:

Bár hasonló módon csípnek, eltérő bánásmódot igényelnek, mivel némelyikük csípést hagy a bőrben, mások pedig nem. 

 A darázscsípés hirtelen érezhető. Éles fájdalommal kezdődik, amit egy duzzadt vörös folt követ, amely a bőrön képződhet. Ez fájdalmas és viszkető lehet, és néhány óráig tarthat. Esetenként a csípés kisebb allergiás reakciót válthat ki, amely akár egy hétig is fájdalmas, piros és duzzadt lehet. Hasonló érzés a méhcsípés is, de a csípés a sebben maradhat. Ha ez megtörténik, azt a lehető leghamarabb csipesszel kell eltávolítani, mielőtt a területet szappannal és vízzel lemosnák. 

- közölte Claire Nevinson gyógyszerész.

2. Szúnyog:

Míg ezen rovarok a világ egyes részein komoly fertőzéseket, maláriát, Zika-vírust is terjeszthetnek, addig itthon e miatt azonban nem kell ennyire aggódni. Odafigyleni rájuk azonban érdemes, mivel rendkívül idegesítő, viszkető, duzzadt, pirosodott bőrfelület maradhat utánuk. Épp ezért ajánlott szúnyogírtó spary-vel, letakart bőrfelülettel indulni olyan helyekre, ahol sejtjük, hemzsegnek a szúnyogok (pl.: vizek közelében).

3. Kullancs:

Talán az egyik legveszélyesebb mind közül. Észrevétlenül bújnak a bőrünkbe, akár fájdalmas érzet nélkül. Ennek ellenére azonban komoly allergiás reakciót okozhat, mivel a fertőzött fajtájúak Lyme-kórral is járhatnak. 

De honnan tudható, hogy fertőző-e a kullancs vagy sem? Onnan, hogy rózsaszínes, piros, kör alakú foltok jelentkeznek a csípás helye körül. Épp ezért ha észrevesszük magunkon a csípést, minél hamarabb el kell távolítani a bőrből a kullancsot figyelve arra, a feje ne szakadjon bele a "sebbe". Ezt követően pedig azonnal meg kell mosni az adott területet, majd azt sterilizálni kell egy fertőtlenítő krémmel is.

4. Bögöly:

Habár a legtöbb esetben gyorsan tovaszállnak, miután ránk repültek, ha harapnak, az bizony komoly fájdalommal jár, ami gyengeséggel, szédüléssel, rohammal is járhat. Az adott testrész bedagadhat, vizessé válhat. Idő kell nekik a gyógyulásra, pláne akkor, ha a rovar fertőzött volt. Ebben az esetben a fájdalom azonnali, a terület rögtön bedagad, és bepirosodik. Ilyenkor rögtön forduljunk orvoshoz, vagy látogassuk meg a legközelebbi gyógyszertárat - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek